"Скіфські прикраси та нагороди подорожували контрабандою"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
5 липня 2013

«ЧОРНИЙ» ТРАНЗИТ. Дохідний, але незаконний бізнес налагодив собі один 40-річний непрацюючий житель Дніпропетровська.  Він скуповував у «чорних» копачів цінні археологічні речі, а потім збував артефакти, влаштовуючи в Інтернеті аукціони. Культурні та історичні цінності надсилав закордонним покупцям звичайною поштою. Причому відправляв замовлення у дрібних пакетах під виглядом сувенірів або запасних частин, підписувався вигаданими прізвищами. А ось дві фібули черняхівської культури, два натільних хрести доби Київської Русі, срібний перстень, скроневе кільце та бронзовий кістень доби Київської Русі, медаль періоду турецької війни та кам’яну сокиру доби енеоліту, які мали потрапити до Росії тогорічним квітнем, співробітники УСБУ в Дніпропетровській області вивезти з України не дали.

За повідомленням прес-групи УСБУ в Дніпропетровській області, вдома у контрабандиста під час обшуку правоохоронці знайшли загалом 987 предметів історичної спадщини (археології, палеонтології та нумізматики) скіфського періоду, доби Київської Русі, черняхівської культури та періоду енеоліту, які теж наша країна могла втратити. Днями завершено досудове слідство щодо цієї справи, кримінальне провадження (за ч.1 ст.201 Кримінального кодексу України — контрабанда) із затвердженим прокуратурою Дніпропетровської області обвинувальним актом направили до суду.

Двоє жителів Дніпропетровщини налагодили незаконний транзит старовинних цінностей і державних нагород за допомогою сучасних технологій. Тепер за це відповідатимуть у суді. Фото надане прес-групою УСБУ в Дніпропетровській області

Також слідчі СБУ завершили досудове розслідування по ще одному подібному кримінальному провадженню, за цією ж статтею. Воно було розпочате стосовно 45-річного жителя Кривого Рогу, який діяв за вищеописаною схемою. Цей чоловік скуповував у «чорних» копачів та колекціонерів державні нагороди СРСР та інших країн, старовинні монети тощо. Обшук домівки контрабандиста виявив понад 600 предметів фалеристики та нумізматики (державні нагороди СРСР та інших країн світу, монети царської Росії), які експерти визнали культурною та історичною цінністю. За кордон, особливо цінні речі, зловмисник відправляв знайомим, улюбленим контрабандистами шляхом: через Інтернет-аукціони, поштою у конвертах з вигаданими прізвищами відправника. З незаконною діяльністю жителя Кривого Рогу також розбиратиметься суд.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua