РОЗМІННА МОНЕТА. Якщо у відомому фільмі Спілберга «Врятувати рядового Раяна» заради спасіння єдиного сина місіс Раян гине цілий підрозділ американської армії, у цій історії свобода одного ізраїльського вояка залежить від долі незрівнянно більшої кількості людей. Ізраїльського військовослужбовця Гілада Шаліта, викраденого палестинськими бойовиками на кордоні з сектором Газа в червні 2006 року, незабаром таки обміняють на тисячу двадцять сім палестинських ув’язнених.

Історія набула широкого розголосу не лише в ЗМІ, у багатомовній інтернет-енциклопедії — Вікіпедії навіть є сторінка, присвячена захопленому в полон капралові ізраїльської армії. До речі, вимогу звільнити за нього кілька сотень полонених палестинців ісламський рух опору ХАМАС висунув уже наступного дня. Однак Ізраїль відмовився виконати запропоноване і почав в червні 2006 р. операцію з пошуку та визволення капрала, що призвело до значних людських жертв. Незважаючи на це, спроби визволити військового з палестинського полону були безуспішними, як і намагання тиснути через дипломатичні канали — довелося знову домовлятися. Зокрема у 2009 році за відео, яке підтвердило, що Шаліт живий, з ізраїльської в’язниці вже відпустили кільканадцятьох палестинок.

Нинішню угоду, досягнуту за єгипетського посередництва, лідер ХАМАСу Халед Машаль назвав національним досягненням, повідомив супутниковий телеканал «Аль Арабія». Як очікується, обмін відбудеться на початку листопада. І канцелярія прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху це підтвердила, наголосивши, що угоду укладено в тому числі на тлі ескалації напруженості на Близькому Сході.