"Скрипка, бубон і цимбали класику завзято грали"

Світлана ІСАЧЕНКО
12 вересня 2013

Осінь — пора храмових свят, весіль і ярмарків. А вони без троїстих музик — як півень без «Доброго ранку!». Творчі колективи з усіх районів Прикарпаття днями наповнили центральну площу Франківська запальними мелодіями.

— Саме у цей час традиційно засилали старостів, створювалися сім’ї, розростався український рід, і скрізь на святах жаданими гостями були музиканти, — розповідає заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Тимків. — Тих, хто на належному рівні зберігає наші культурні традиції, ми вирішили зібрати на обласний фестиваль троїстих та весільних музик, відродивши його після 20-річної перерви.

Віртуози грали на цимбалах у дві руки. Фото автора

Організоване Науково-методичним центром культури і туризму Прикарпаття свято народної інструменталістики зібрало найкращі аматорські і професійні гурти краю. З музикою, танцями і співами вони пройшли урочистою ходою центральною вулицею Незалежності до міської Ратуші, де і відбувся фестивальний концерт. На сцені просто неба лунали не тільки пісенні і танцювальні народні мелодії Гуцульщини, а й класичні твори.

«Можемо грати по дві години безперестанку, а музика ця звучала ще за наших дідів-прадідів», — кажуть музики. Серед них на першому місці — скрипалі. До «королеви інструментів» приєднуються цимбали і бубни — тому музики і троїсті (вони, до речі, не тільки грають, а й співають). А ще досить часто — баян та акордеон, звучить трембіта та інші суто народні інструменти — сопілки, роги, кобзи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua