"Сланцевий газ стає реальністю"

Юрій ВАСИЛЕНКО
24 вересня 2013

Питання видобутку сланцевого газу в Україні набирає реальних обрисів. Завершення минулого тижня можна вважати вдалим щодо подальших перспектив зміцнення енергонезалежності нашої держави. Як відомо, Україна покладає великі надії на видобуток власного сланцевого газу, який згодом дасть можливість позбутися кабальних умов російського «Газпрому», а також на диверсифікацію завдяки поставкам вуглеводнів з країн ЄС. 

Як в одному, так і в другому напрямі вже є позитивні зрушення. Зокрема, як заявив Прем’єр-міністр  Микола Азаров під час X Міжнародної конференції YES в Ялті, компанія Royal Dutch Shell пробурила першу свердловину для видобутку сланцевого газу в Україні. «Ми пробурили свердловину на родовищі сланцевого газу. Це перша ластівка», — зазначив він.

Прем’єр-міністр нагадав, що минулого тижня під час робочого візиту в Нідерланди і зустрічі з керівництвом Royal Dutch Shell компанія запропонувала Україні свої сучасні технології, які дадуть змогу відновити видобуток вуглеводнів на виснажених родовищах.

«Ці родовища виснажені з точки зору технологій 60-х років минулого століття, але зовсім не виснажені з точки зору сьогоднішніх технологічних можливостей. Тому ми розраховуємо, що наші законсервовані родовища в Харківській і Сумській областях, які колись давали Україні 70 мільярдів кубометрів природного газу, в результаті застосування сучасних технологій дадуть нам значні обсяги газу», — сказав Микола Азаров.

Цього самого дня депутати Івано-Франківської обласної ради на своїй сесії підтримали проект угоди про розділ продукції з компанією Chevron Ukraine B.V., дозволивши розробку Олеської газової площі.

На засіданні був присутній 81 депутат. За ухвалення відповідного рішення проголосували 62, проти — 1, утрималися 11 (усього в облраді 114 депутатів).

Зі слів міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, який був присутнім на сесії, Кабінет Міністрів при підготовці проекту повністю врахував 14 внесених поправок облради й 34 — частково.

Як відомо, Івано-Франківська облрада на своєму першому засіданні з цього приводу не підтримала спільного проекту з компанією Chevron і «Надра Олеська»  щодо видобутку сланцевого газу на  Олеській газовій площі, яка територіально входить до складу Львівської й Івано-Франківської областей. Це дало підстави заявити на урядовому рівні, що таким чином Івано-Франківська облрада проігнорувала національні інтереси газу. Насправді ж депутати мали цілком конкретну мету — одержати вигоду від цього для своїх виборців зокрема і регіону загалом. І тільки-но їхні вимоги були враховані, більшість депутатів проголосували «за».

Як відомо, у травні 2012 року Кабінет Міністрів затвердив переможцем конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції щодо Олеської площі компанію Chevron. Вона має намір  інвестувати 25 мільярдів доларів  у розробку й видобуток газу сланцевих порід на Олеській площі. Частину цих коштів буде спрямовано на соціально-економічні потреби та розвиток регіону, в якому працюватиме компанія.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua