"Слизька стежка починається в сім’ї"

Владислав КИРЕЙ
19 липня 2013

ЗЛОЧИННІСТЬ

Ті, хто штовхає дітей на правопорушення, чомусь залишаються невідомими

Шахрайство, вимагання, крадіжки мобільних телефонів та іншого майна — саме в цих протиправних діях помічені чимало юних громадян Черкас. Трапляються злочини й «крутіші». Тінейджерів іноді тягне і на мордобій та інше хуліганство. На злочинний шлях стають переважно підлітки з малозабезпечених сімей, вихованці інтернатів, а іноді діти з психічними відхиленнями. Такі підлітки, потрапляючи в середовище фінансово забезпечених однолітків, починають гостро відчувати брак грошей. Адже в однолітків є і телефони, і золоті прикраси, і гроші на кишенькові витрати. На цьому фоні дитяча психіка часом не витримує, і підліток наважується на злочин.

У пошуках роботи

Недавно одна немолода подружня пара прийшла до корпункту «УК» із проханням якось подіяти на їхніх сусідів. Вони щодня хуліганять у квартирі, брудно лаються в присутності неповнолітніх. Батьки мало замислюються над тим, якими будуть наслідки з’ясування стосунків для їхніх дітей. Адже є ймовірність того, що зростаючи в такій складній психологічній атмосфері, діти можуть стати на злочинний шлях.

На жаль, подібні ситуації — не рідкість, тому на них потрібно реагувати. У прокуратурі Черкас визнали недостатню роботу, яку здійснюють для попередження злочинності серед дітей. Як повідомив прокурор міста Олександр Маслюк, упродовж півроку до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 46 кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми. Зокрема 23 провадження з обвинувальними актами направлені до суду. За аналогічний період торік неповнолітні скоїли 28 злочинів.

Хоч є певний позитив. Приміром, кримінальних правопорушень, скоєних підлітками у стані наркотичного, токсичного, алкогольного сп’яніння, не зареєстровано. Крім того, з набранням чинності нового кримінального процесуального законодавства, запобіжні заходи щодо неповнолітніх стали набагато м’якшими. Так, лише одного неповнолітнього взято під варту, до інших застосували запобіжний засіб — особисте зобов’язання. Використано спрощені форми судового розгляду кримінальних проваджень — укладено угоду про примирення.

У прокуратурі міста помітили, що кримінальна міліція у справах дітей Соснівського та Придніпровського райвідділів міліції

м. Черкаси не завжди своєчасно бере неповнолітніх на профілактичний облік. Трапляється несвоєчасне інформування органів і служб у справах дітей про неблагополучні сім’ї.

— Підрозділи кримінальної міліції у справах дітей фактично не займаються виявленням осіб, які втягують дітей у злочинну та антигромадську діяльність, виготовляють та розповсюджують порнографічну продукцію, — зазначає старший прокурор прокуратури міста Валентина Колчина. — Практично безкарними залишаються і підприємці, які продають неповнолітнім спиртні напої і цигарки. Працівники міліції обмежуються складанням щодо окремих із них адміністративних протоколів, однак жодного випадку позбавлення ліцензії за таку діяльність не зафіксовано.

За словами керівника департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Ірини Топчій, в обласному центрі також є гостра проблема працевлаштування неповнолітніх, особливо тих, що стоять на профілактичному обліку чи на обліку в соціальних службах. Нове законодавство про громадські роботи позбавило можливості працевлаштувати таких дітей у літній період та забезпечити їм і заробіток, і належний контроль.

Нові речі як привід для підозр

Правоохоронці слушно закликають дорослих уважно ставитися до своїх дітей. Якщо підліток почав поводитися дивно, у нього звідкись з’явилися речі, яких не купували, або ж навпаки, якісь речі зникли, варто поцікавитися про це. Якщо не вдається це зробити батькам, не варто боятися звертатися за допомогою. Не обов’язково здавати своє чадо до міліції, адже нині існує багато соціальних служб, де не тільки дадуть пораду, а й допоможуть делікатно вирішити ту чи ту проблему.

За словами начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей Василя Іржавського, вжиті останнім часом профілактичні заходи допомогли знизити кількість правопорушень, вчинених підлітками. Така тенденція спостерігається і в районах, і в обласному центрі.

Так, працівники служби регулярно беруть участь у спільних із податковими органами рейдах розважальними закладами.

Хоч би як там було, а проблема підліткової злочинності залишається гострою. Тому кожен дорослий повинен дбати про дітей постійно, а не очікувати якоїсь міфічної «координації дій». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua