"А сльози на очах були вже потім..."

Валерій МЕЛЬНИК
8 травня 2014

Сьогодні як ніколи в українському суспільстві актуальна проблема переосмислення конфліктів пам’яті. Днями на Волині у літописному Володимирі-Волинському представники місцевої влади і громадськості відкрили пам’ятний знак землякам єврейської національності, яких розстріляли нацисти в роки Другої світової війни.

Початок травня 1942 року в Поліському регіоні ознаменувався тим, що німецькі нацисти розпочали масове знищення єврейського населення. З гетто, в яке з усіх околиць були зігнані нещасні, для них відтепер був лише один шлях — до села П’ятидні. Тут гітлерівці розстріляли десятки тисяч мирних жителів.

Одним з ініціаторів спорудження пам’ятника виступив Володимир Музиченко, добре відомий краєзнавцям як автор книжки «Володимир єврейський». Він щиро подякував усім, хто долучився до благородної справи, і зазначив, що у вшануванні таким чином пам’яті невинно убієнних допомагали люди різних національностей. А це і є найкращою відповіддю пропагандистам «великого брата». На догоду своєму авторитарному лідерові вони нині роблять усе можливе, аби розсварити людей різних регіонів України.

Хвилюючі слова про наш обов’язок не допустити повторення злочинів нацизму і фашизму проголосили міський голова Петро Саганюк та голова районної ради Андрій Оніщук.

Микола Ваврисевич, якому за порятунок євреїв під час Другої світової війни Ізраїльський національний інститут пам’яті катастрофи і героїзму «Яд-Вашем» присвоїв почесне звання «Праведник народів світу», розповів, як його сім’я вивела з-під смертельної загрози півтора десятка євреїв — утікачів із гетто. Він закликав присутніх пам’ятати, що ми — українці, і бути пильними, зважаючи на сьогоднішні події. А виконавчий директор Волинської громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський подякував усім причетним до встановлення пам’ятного знака. І зазначив: за будь-яких обставин передусім слід залишатися людиною — незалежно від того, якої ти національності! 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua