"Смачні калорії"

Ірина ПОЛІЩУК
22 серпня 2013

ЕКСПЕРТИЗА. Морозиво «Пломбір» успішно «склало іспит». У тому, що морозиво — зло, нещодавно переконалась не лише я, а ще кілька подруг. Традиційно влітку всі бажають бути стрункими, задля досягнення цієї високої мети зазвичай зменшується харчовий раціон. Табу накладається на випічку та цукерки, проте, як показали власні спостереження, головний ворог фігури, хоч як дивно — морозиво. Можливо, ми їли «неправильні» ласощі?

Зацікавились якістю холодної смакоти і в центрі експертиз «Тест», де дослідили 8 видів білого пломбіру без наповнювачів. Більшість «учасників дослідження» від вітчизняних виробників: «Геркулес Суперсімейка», «Премія», «Рудь. Пломбір № 1», «Три ведмеді», «Ажур. Без «Е», «Буржуй. Ласунка», «Лімо ТМ», і лише один від російського — «Чиста лінія».

У лабораторії фахівці з’ясовували: на основі молочного жиру чи рослинних замінників була виготовлена ця продукція. Звісно, перевірили й жирність, адже пломбір — найжирніший вид морозива. Згідно з вимогами стандартів, у складі пломбіру має бути від 12 до 20% жиру. Власне, завдяки цьому морозиво таке смачне.

— Зауважень, щодо кількості та якості жиру немає, — каже президент центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Тобто жир був таки молочний і його кількість правильна.

Дослідили пломбір і на наявність синтетичних замінників цукру, використання яких стає все популярнішим. І знову результати перевірки приємно вразили. Звісно, не могли обійти фахівці й такий показник, як мікробіологія. Шукали в солодощах кишкову паличку. Адже наявність бактерій цієї групи є своєрідним індикатором того, що на виробництві не все добре в санітарному плані або продукт неправильно зберігали. На жаль, в одному із досліджуваних пломбірів — «Лімо ТМ» — кишкову паличку все- таки виявили.

Звернули експерти увагу й на колір, смак та запах морозива. Згідно з вимогами, пломбір має бути білим, з легким жовтуватим відтінком і обов’язково однаковим за кольором. Оскільки досліджували морозиво без наповнювачів, то його консистенція має бути однорідною. Смак та запах  чисті, характерні для пломбіру. Претензій до консистенції зразків не було, бо пахнули «піддослідні» не дуже. Так, найвищу відмітку —п’ятірку — отримали «Чиста лінія», «Три ведмеді», «Премія», «Геркулес», «Рудь. Пломбір №1». На четвірочку впорались «Ажур. Без «Е», «Буржуй. Ласунка», «Лімо ТМ».

А от на смак морозиво сподобалось не всім. Фахівці зауважили, що оцінки п’ять варте морозиво «Геркулес Суперсімейка», «Премія», «Рудь. Пломбір № 1», «Три ведмеді». На четвірку смакує «Буржуй. Ласунка», «Лімо ТМ». І лише «Ажур. Без «Е» заробило задовільну оцінку.

— Дефекти морозива не така й велика рідкість, — зауважує Валентин Безрукий. — Груба консистенція,тобто коли на смак відчуваються кристали льоду, виникає при порушенні режиму заморожування чи недостатньому перемішуванні суміші під час виробництва, а також при різких коливаннях температури. Результат неправильного перемішування — маслянистий присмак морозива. А надто щільна консистенція характерна для недостатньо збитого морозива, «пісок на зубах» — кристали лактози, які будуть великими та відчутними при недотриманні режиму заморожування і зберіганні продукції. Дефекти смаку та запаху виникають при використанні неякісної сировини — молока, вершків, масла.

Приємно, що більшість перевірених зразків відповідають висунутим до них вимогам. Тож їсти їх можна. Але не забуваючи, що поняття смачно і калорійно часто містяться поруч.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua