ФОРУМ

Співдружність долає кризу і готується до створення Зони вільної торгівлі

Процес договірно-правового оформлення Зони вільної торгівлі Співдружності Незалежних Держав, який тривав 17 років, слід завершити в намічені терміни, тобто до травня. Таке переконання висловив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, виступаючи в Москві на Міжнародному економічному форумі держав-учасників СНД "20 років разом: досвід співробітництва та перспективи".

За його словами, укладення такого договору має визначальне значення для наших країн, оскільки тим самим буде створено необхідні і достатні умови для активізації інтеграційних процесів у рамках усієї Співдружності.

Андрій Клюєв нагадав, що ще в 2003 році в Заяві Ради глав держав СНД було визначено, що створення Зони вільної торгівлі входить до пріоритетних напрямків. Передбачалося в оптимальні строки розробити документи, що випливають із зазначеного Договору, - йдеться про свободу транзиту, послуги і державні закупівлі.

"Крім створення умов для безперешкодного руху товарів і послуг, важливим є стимулювання багатостороннього співробітництва", - зазначив український урядовець. Заявивши, що важливо активніше розвивати виробничу кооперацію, для чого є перевірений світовою практикою шлях - створення транснаціональних структур у різних сферах економічної діяльності. "Значущим чинником розвитку кооперації є поглиблення спеціалізації національних виробництв у відповідності зі сформованим розподілом праці всередині Співдружності", - цитує слова Андрія Клюєва департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Якщо в недавньому минулому вживання такого терміна як "економічна інтеграція" стосовно Співдружності викликало нерозуміння і роздратування в деяких держав, то сьогодні ми можемо стверджувати, що без інтеграції наших зусиль на ключових напрямках співпраці: торговельно-економічному, на транспорті, в сільському господарстві, енергетиці, науці й інноваціях, медицині - нам вкрай складно буде вистояти в сучасному світі, переконаний Андрій Клюєв.

Така позиція сприяла тому, що Україна активізувала свою діяльність у рамках СНД, причому в усіх напрямках взаємодії. Це, зокрема, відзначив Виконавчий секретар Співдружності Сергій Лебедєв. За його словами, цього року в Києві відбудеться Форум наукової й творчої молоді СНД, а 15 квітня Ялта прийме засідання Економічної ради СНД.

На думку Сергія Лебедєва, минулий рік був обнадійливим для країн Співдружності, оскільки тривала робота з подолання фінансово-економічної кризи, що дало зростання з більшості показників економічного росту. В рамках об'єднання наближається до завершення робота зі створення Зони вільної торгівлі і затвердження міждержавної програми інноваційної співпраці.