Влада, бізнес та ЗМІ. Підприємці, представники бізнесу, а також засоби масової інформації  — не менш відповідальні перед людьми, як представники влади. Ця думка чітко простежувалася на регіональному семінарі-практикумі «Сталий розвиток регіонів: роль соціально-відповідального бізнесу», у якому взяли участь  виконавчий директор Фонду Східна Європа Віктор Лях, головний редактор журналу «Експерт Україна» Андрій Блінов, представники влади, бізнесу, освіти та ЗМІ області.

Прикладів плідної співпраці сьогодні не бракує. Завдяки соціально свідомим підприємцям в області поліпшено систему надання медичних послуг. Ще одним яскравим прикладом став аукціон за участю бізнесменів області, у ході якого зібрано 800 тис. грн. і передано дитячому відділенню онкогематології обласного онкодиспансеру. Завдяки підтримці приватного бізнесу створений ФК «Славутич», який стає візиткою Черкащини. Недавно після 15 років руйнування відновлено басейн в Авторській школі народного вчителя Олександра Захаренка в селі Сахнівка Корсунь-Шевченківського району. Участь бізнесу в облаштуванні міст і сіл, відновленні лікарень, дитячих садків та шкіл, будівництві дитячих майданчиків, спортивних об’єктів і зон відпочинку останнім часом зростає.

Як зауважив на семінарі голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, подібні приклади — лише початок продуктивної взаємодії. Разом з тим корпоративна соціальна відповідальність — це етика ведення бізнесу. Якщо соціально спрямована робота підприємців системна, спрямована на реалізацію важливих для людей проектів, від цього виграє не тільки громада, а й саме підприємство, яке зміцнює свою економіку, здобуває позитивний імідж. Багато можуть у цьому плані зробити засоби масової інформації, поширюючи досвід такої взаємодії.

— Людині слід пояснити, що вона не просто теше каміння, а будує храм, —наголосив виконавчий директор Фонду Східна Європа Віктор Лях, маючи на увазі важливу роль журналістів. — Тоді й працюватиме кожен з подвоєним завзяттям.

Прикметно, що в багатьох районах області це вже зрозуміли й втілюють спільними зусиллями соціально значимі проекти. Як, приміром, створення центрів соціальної активності для людей похилого віку. Недавно такі осередки, які назвали центрами дозвілля з’явилися в Черкасах, Золотоноші та селі Придніпровському Чорнобаївського району. Їх відвідує понад 400 пенсіонерів. Тут діють гуртки за інтересами, активно впроваджуються нові послуги, зокрема прання білизни, допомога немічним. Ці проекти  втілюються й завдяки ініціативі депутатського корпусу, органів місцевого самоврядування.

Учасники семінару не тільки поповнили теоретичні знання, а й здобули практичні навички, розробляючи у форматі бізнес-гри модель ефективного тристороннього партнерства в конкретно заданих умовах.