"Сьогодні християни східного обряду відзначають свято Анни"

22 грудня 2014

22 грудня у Православній та Греко-католицькій церквах відзначають свято Анни (Ганни).

Його встановлення пов’язане з непорочним зачаттям праведною Анною дочки Марії – Матері Ісуса Христа, пише сайт «Українські традиції».

Згідно з церковним переказом, Пресвята Діва Марія народилася в Назареті. Її батьками були праведні Ганна та її чоловік Йоаким, які прожили разом понад 50 років, але не мали дітей. У розпачі Йоаким подався в пустелю і там 40 днів постився, плакав і молився, щоб Бог подарував йому дитину. Молилася й Ганна. І незабаром явився їй архангел Гавриїл і сказав, що в неї народиться преблагословенна дочка Марія, через яку буде дароване спасіння усьому світу.

У давнину в народі свято називали «народинами сонця», адже це найкоротший день року. Така назва пов’язана з тим, що на це свято припадає зимове сонцестояння, після чого воно «повертає на літо, а зима на мороз».

Існує така приповідка: «У день Анни світловий день додається на горобиний крок». У давнину був такий звичай: дзвонареві, який сповіщав про народження сонця, давали 24 срібняки, а за те, що оголошував улітку «повернення сонця на зиму», змушували добу відсидіти у в’язниці.

За народним віруванням, літо зустрічається із зимою двічі на рік – на Стрітення та в День святої Анни.

На Ганни виготовляли різдвяні прикраси — «павуків» та «їжаків» із соломи.

Цього дня можна визначити, якою буде погода взимку: ясне сонце — на Новий рік буде сильний мороз, якщо хмарно, на деревах іній — під Новий рік буде відлига.

«Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня. Яка Ганна до ніченьки, така зима до весноньки», – вважали наші предки.

Також існує прикмета: якщо на Анни падає дощ, уся весна буде дощовою.

ТРК Львів 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua