"Сьогодні Сенат США розгляне надання Україні статусу союзника"

18 вересня 2014

Комітет із закордонних справ Сенату США розгляне проект закону про нові санкції проти Росії та підтримку України. Авторами цього документу є сенатори США Роберт Менендес і Боб Коркер.

Згідно з документом, американський президент має отримати право надати Україні протитанкове озброєння, зброю та амуніцію для особового складу, радари, далекоміри, обладнання для наведення, безпілотники та комунікаційне обладнання. На це у наступному році планують виділити 350 мільйонів доларів.

У документі міститься вимога до президента запровадити санкції проти «Рособоронекспорту» та інших оборонних підприємств, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, Молдові та Сирії.

Також обмеження можуть бути застосовані проти компанії по всьому світу, які роблять великі інвестиції у проекти видобутку нетрадиційної нафти в Росії.

Документ має надати право президенту США запроваджувати санкції проти «Газпрому», якщо він недопостачатиме значних об’ємів газу країнам-членам НАТО, а також Україні, Грузії та Молдові.

За повідомленням, документ буде поставлений на голосування у комітеті з закордонних справ Сенату в четвер після запланованого виступу президента України Петра Порошенка.

«Президент Путін перевернув з ніг на голову міжнародне право, і намагання поставити його на місце не будуть запобіжником від подальших російських провокацій. У випадку з російською агресією Україні потрібна наша тверда і чітка підтримка. Ми не маємо іншого виходу, як запроваджувати санкції проти Росії разом з військовою підтримкою України», – зазначив сенатор Менендез.

«Наразі час для посилення тиску на Путіна і допомоги Україні щодо посилення важелів впливу», – додав Кокрер.

17 вересня президент України перебував з офіційним візитом у Канаді, а 18-го буде у США. Там він, зокрема, матиме зустріч з американським президентом Бараком Обамою та виступить на засіданні Конгресу США. 

Радіо Свобода



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua