"Сьогодні у Лондоні поховають Маргарет Тетчер."

17 квiтня 2013

ВТРАТА. У вівторок ввечері труну з її тілом привезли до каплиці Святої Марії у Вестмінстерському палаці, де вона перебувала всю ніч, передає Бі-бі-сі.

Настоятель Вестмінстерського абатства провів там коротку службу, на якій були присутні члени родини покійної, представники обох палат парламенту, а також особистий персонал Маргарет Тетчер, який працював у резиденції на Даунінг-стріт.

Похорон баронеси Тетчер віднесений до категорії церемоніальних з військовими почестями, що на один щабель нижче державних похоронів. Вранці в понеділок в Лондоні відбулася військова репетиція процесії.

Невдовзі труну з тілом покійної поставлять на катафалк, і процесія попрямує до церкви Святого Клемента на Стренді, а звідти – до собору Святого Павла. Вздовж всього шляху процесії по обидві сторони дороги стоятиме ланцюг військовослужбовців британської армії, флоту і військово-повітряних сил – загалом приблизно 700 людей.

Щохвилини, поки триватиме процесія, із лондонського Тауера лунатимуть гарматні залпи.

Після панахиди відбудеться кремація тіла покійної. На цю частину церемонії допустять тільки близьких.

В апараті прем'єр-міністра наголосили, що всі приготування проходять відповідно до побажань сім'ї Маргарет Тетчер.

Колишній британський прем'єр-міністр померла 8 квітня на 88-му році життя після інсульту.

Леді Тетчер очолювала уряд з 1979 по 1990 роки і була першою – і поки єдиною – жінкою-прем'єром в історії Британії.

Поліція шукає балансу

На час похорону у Лондоні посилять заходи безпеки. До охорони порядку на вулицях залучать приблизно 4 тисячі поліцейських. Як повідомляли в Скотланд-Ярді, на шляху процесії очікують акції протесту.

Представники лондонської поліції розповіли, що вони спілкувалися із невеликою кількістю тих, хто має намір вийти на протест у зв'язку з наслідками деяких політичних кроків леді Тетчер на посаді прем'єр-міністра.

За словами кореспондента ВВС з питань внутрішніх справ Денні Шоу, хоча вибухи під час бостонського марафону у понеділок навряд спричинили суттєві зміни заходів безпеки, очікують, що поліція та публіка будуть пильнішими.

За його словами, мабуть найбільшою морокою для поліції зараз є те, яким чином реагувати на акції протесту вздовж маршруту поховальної процесії, щоб дотриматися балансу між правом людей висловлювати свою думку і забезпеченням порядку під час заходу.

Біг Бен затихне

Запрошення приїхати на похорон Маргарет Тетчер отримали приблизно дві тисячі людей зі 170 країн.

Участь в церемонії має взяти королева Великої Британії Єлизавета II, а також усі члени британського уряду на чолі з прем'єром Девідом Кемероном. Це вперше після похорону Вінстона Черчілля у 1965 році, коли королева відвідає церемонію прощання з британським політиком.

На час похорону затихне дзвін Біг Бена у будівлі британського парламенту в Лондоні.

Спікер Палати громад Джон Беркоу заявив депутатам, що у такий спосіб доречно висловити їхні почуття з приводу смерті колишнього прем'єр-міністра.

За його словами, у мовчанні прихована глибока гідність.

Канцелярія прем'єр-міністра на Даунінг-стріт також оголосила перелік псалмів, які виконуватимуть під час похорону.

За словами настоятеля собору Святого Павла, заупокійна служба буде «відносно скромною», як того хотіла сама Маргарет Тетчер. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua