"«Соловецький вівтар» приніс нагороду"

Сергій ДМИТРУК
24 жовтня 2014

Комітет з премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики визначив лауреата 2014 року. Серед 28 творчих доробків переміг історичний нарис заслуженого журналіста України Сергія Шевченка «Соловецький вівтар української незалежності», надрукований упродовж 2013 року кількома подачами у всеукраїнському тижневику.

За часів СРСР на вівтар незалежності України було покладено життя сотень її кращих синів і доньок. На основі розсекречених архівних матеріалів фаховий журналіст пише популярні твори про національне «розстріляне відродження», яке уособлюють світочі розуму й аристократи духу: Микола Зеров, Микола Куліш, Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний, Геннадій Садовський, Матвій Яворський та інші. Автор цитує матеріали оперативної «розробки» політв’язнів, найновіші документальні знахідки науковців і пошуковців.

¢рунтовні історичні нариси і статті лягли в основу збірки публіцистики Сергія Шевченка «Соловецький реквієм», яку випущено за державною програмою «Українська книга». За цей твір Національна спілка журналістів України висунула автора книжки — компетентного дослідника, майстра слова та популяризатора наукових надбань на здобуття Шевченківської премії 2015 року в галузі публіцистики і журналістики.

У поданні Національної спілки журналістів України зокрема наголошено на актуальності соціально значущого видання: у ньому «співвітчизники, яких не зламали катівні, постають сміливими, сильними особистостями, патріотами, що мали гідність і мужність опиратися деспотії, вони засуджували політичний терор і навіть у неволі, за гратами ставали в обороні людських прав та громадянських свобод». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua