"Сонячні світильники на сільській вулиці"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
19 вересня 2014

Віднедавна вулиці села Широчани Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області допомагає освітлювати сонце. Днями тут встановили незвичні для українського села світильники і запустили систему автономного вуличного освітлення з використанням сонячних фотоелектричних модулів. Упродовж дня в акумуляторах накопичується сонячна енергія, яка потім увечері та вночі підживлює ліхтарі. Тому жителям Широчан вже не доводиться ходити вулицями в темряві. Особливо важливо, що більш безпечною стала і дорога до школи. А сільська рада завдяки сучасним енергоефективним технологіям та раціональному використанню енергоресурсів істотно заощадить кошти територіальної громади.

Загальна вартість проекту становить майже 135 тисяч гривень. Запровадити сонячну систему освітлення вдалося за підтримки Дніпропетровської обласної ради в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Спільнота Михайлівської сільської ради з цим міжнародним проектом працює з 2011 року і вже тричі ставала його переможцем. Активність і небайдужість селян щодо благоустрою своєї місцевості за цей період допомогла їм залучити понад півмільйона гривень, які використали на реалізацію трьох об’єктів.

До речі, Дніпропетровщина торік стала першою в Україні за кількістю розроблених планів розвитку громад у напрямі енергозбереження. На 37 проектів з обласного бюджету виділили 1 мільйон 129 тисяч гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua