АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА. На Черкащині уведено в експлуатацію першу електростанцію на сонячних батареях. Сонячна установка розташована на схилах земляної греблі Гордашівської ГЕС у Тальнівському районі. Територія станції займає близько 0,2 гектара на ділянці, непридатній для ведення сільського господарства. Обслуговуватиме новий об’єкт персонал Гордашівської гідроелектростанції.

Для будівництва електростанції, як розповів Анатолій Яровий, директор зовнішньоекономічної асоціації «Новосвіт», яка займалася її спорудженням, використали 540 сонячних монокристалічних модулів, потужність яких — 102,6 кВт-год. Устаткуванням забезпечила німецька компанія «Солар Уан». За повного завантаження станція може забезпечити електрикою понад сто приватних житлових будинків.

Розташування сонячної та гідроелектростанцій не випадкове. Фахівці асоціації обрахували економічну ефективність комбінованого використання енергії сонця й води. Восени, узимку й навесні ставка робитиметься на енергію від гідроелектростанції. А от улітку, коли водні ресурси вичерпуються, втрати компенсують за рахунок сонячної енергії. Крім цього, сонячні батареї мають коефіцієнт використання встановленої потужності набагато нижчий, ніж інші альтернативні джерела електроенергії. Вони екологічно чисті й економічно вигідні.

— Розвиток альтернативної енергетики — це вкладення великих коштів. Приміром, будівництво сонячної станції потужністю 100 кВт інвесторові обходиться в 4—4,5 мільйона гривень, — пояснює Анатолій Яровий. — Але завдяки «зеленому» тарифу вартість сонячної електрики значно нижча в порівнянні з іншими альтернативними джерелами. Та й розташування сонячних електростанцій поруч з малими ГЕС здешевлює їх будівництво та експлуатацію.

Така станція, за нашими підрахунками, окупиться за 4-5 років.

Наступні дві сонячні електростанції загальною потужністю близько 1,3 МВт «Новосвіт» планує розмістити на території Лоташівської та Звенигородської гідроелектростанцій. Усі станції будуть розташовані на схилах дамб, у межах земельних ділянок, орендованих ЗЕА «Новосвіт» під гідротехнічні споруди та будівлі ГЕС.

Із загостренням енергетичних проблем та обмеженістю традиційних природних ресурсів ми дедалі частіше звертаємося до альтернативних способів добування енергії. Використання сонячної енергії в Україні ще не набуло такого розмаху, як за кордоном, однак прихильників, як стверджують фахівці, є вже багато. За оцінками експертів, потенціал України з використання сонячної енергії в кілька разів більший, ніж дають усі атомні електростанції країни. Особливо перспективні Крим, південь України та деякі східні й центральні області.