"Сорочинський ярмарок: тихий і скромний?"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
20 серпня 2014

Отже, ярмарок у Великих Сорочинцях все-таки відкрився. Попри спротив громадськості Миргорода, брак підтримки обласної влади Полтавщини та позбавлення статусу національного. Відбулося це вчора, 19 серпня. І ярмаркуватимуть тут до 24 серпня.

Перш ніж прийняли рішення, опоненти поламали чимало списів, обстоюючи кожен свою точку зору. Доходило й до взаємних образ та звинувачень. Зокрема, так керівництво проекту відреагувало на заяву голови облради Петра Ворони, в якій він зазначає, що в умовах війни в країні організація розважальних заходів є не лише недоцільною, а просто аморальною. Крім того, на його думку, проведення ярмарку може стати провокацією для можливих терористичних дій.

Приблизно так розмірковували і депутати Миргородської міськради, які на 45-й позачерговій сесії шостого скликання порушили питання щодо недоцільності проведення Національного Сорочинського ярмарку в 2014 році. Їх підтримали і колеги з Великосорочинської сільської ради. За дорученням президії та постійних комісій Полтавської обласної ради Президентові та Прем’єр-міністрові надіслали листи із проханням розглянути можливість внесення відповідних змін до розпорядження Кабміну.

ТОВ «Сорочинський ярмарок» розповсюдило інше звернення, яке підписали кілька народних депутатів України від Полтавщини і голова облдержадміністрації, де міститься заклик цього не робити і таки провести ярмарок, бо, мовляв, це візитівка Полтавщини. Крім того,  це стане відповіддю на торговельну війну Росії з Україною.

Цього року в ярмарку зголосилися взяти участь понад півтисячі підприємств. За цей тиждень буде укладено багато договорів, проведено сотні ділових зустрічей. Виходить, що скасувати ярмарок — означає значною мірою підірвати економічний потенціал області. Організатори запевнили всіх, що вони подбали і про безпеку учасників та гостей торжища у Великих Сорочинцях, збільшивши кількість працівників міліції, яка його охороняє, втричі.

— Це буде масова акція на підтримку єдності та миру, — переконують вони. — Також Сорочинський ярмарок стане майданчиком для збирання коштів на потреби української армії, лікування постраждалих героїв із зони АТО.

З огляду на ситуацію істотно змінили культурну програму ярмарку, залучивши таких виконавців, як Дзідзьо, Павло Зібров, ансамбль «Лісапетний батальйон» та Наталія Гордієнко. Всього туди запрошено 68 гуртів з різних областей України.

Інформацію про те, що на Сорочинському ярмарку цього року не буде жодних феєрверків та нічних гулянь, підтвердив і заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий. За його словами, безпеку людей на ярмарку ретельно оберігатимуть понад півтисячі силовиків і зо сто фахівців ДСНС. На всій території торжища буде розставлено радіокамери, силовики ж матимуть металодетектори.

— Сьогодні стосовно проведення дійства у Великих Сорочинцях існують різні думки, але заборонити його ми не маємо права, це офіційно зареєстрована торгова марка. Водночас, згідно з відомою постановою Кабміну, цього року ярмарок позбавлено статусу національного, — пояснив перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло.

— Ми не схвалюємо рішення проводити ярмарок, але річ у тому, що це комерційний проект, люди беруть цю землю в оренду, платять податки. Якщо власник проекту бере на себе відповідальність за безпеку на території торжища і біля нього, то це його право, — зазначає і перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. — Але ми приєднуємося до думки багатьох людей, представників територіальних громад, зокрема й міста Миргорода, і Миргородських райради та адміністрації, що це дійство треба було б перенести на пізніший період, коли в нашій країні настане мир і спокій.

Однак суперечки не перебили бажання учасників ярмарку взяти в ньому участь. За два дні до відкриття почали приїжджати до Великих Сорочинців майстри різних ремесел: гончарі, теслі, ковалі та інші носії споконвічних українських традицій. Майстриня Наталія приїхала на ярмарок з Одеси. Вона професійно займається гончарством і привезла величезну кількість глечиків, горщиків і глиняних іграшок для дітей. У справі їй допомагають чоловік із сином.

«Не сумнівалася, що ярмарок відбудеться. Адже саме тут майстри національного рівня зустрічаються із сотнями тисяч українців, які, купуючи наші вироби, не тільки допомагають творцям, а і вбирають у себе українські традиції», — зауважує майстриня. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua