Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування». Цей законопроект уряд розробляв, щоб спростити оформлення спадщини і передати сільським і селищним радам право вчинення нотаріальних дій.

— Закон дає змогу селянам оформлювати спадщину в місцевих органах влади, скасовує обов’язкову оцінку майна при спадкуванні, — розповів міністр юстиції Павло Петренко під час обговорення документа, — і плату для найближчих родичів під час оформлення спадщини, ліквідовує корупційні схеми оцінної мафії.

Закон наділяє органи місцевого самоврядування повноваженнями оформлювати права на спадщину та реєструвати права на успадковане майно жителями сільських населених пунктів. Щоб донести цю інформацію до всіх жителів сіл, Міністерству юстиції доручено провести стажування спеціалістів органів місцевого самоврядування, які займаються наданням цих послуг.

— Ми надаємо серйозні повноваження місцевим органам влади. Це велика відповідальність, і вони мають нею скористатися, — переконує міністр. — Селищний голова, який дбає про громаду, направить уповноваженого працівника на стажування, він отримає посвідчення і надаватиме такі послуги. Система державних нотаріусів, які до цього оформлювали спадщину, залишається незмінною.

— Система державних нотаріусів працюватиме надалі, — зазначає Павло Петренко. — У громадян є альтернативне право: вони або підуть у сільську раду і оформлять своє право на спадщину, або поїдуть до державного нотаріуса.

Для сіл, особливо віддалених, ця новація дуже актуальна, адже більшість жителів роками нікуди не виїжджають. Особливо старенькі, яким уже важко кудись їхати й підлаштовуватися під години прийому нотаріусів.