"Спільна небезпека зміцнює добросусідство"

8 травня 2015

Старі приказки і прислів’я, зокрема й про сусідів, тому так довго живуть, що випробувані часом.

І стосується це не лише кожної конкретної родини, а й цілої держави. Відносини України з Молдовою — тому свідчення. Як і нещодавній візит до нашої країни прем’єр-міністра Молдови Кирила Габурича.

Першим вітав гостя на українській землі Президент Петро Порошенко. Він запевнив, що Україна зацікавлена в співпраці із сильною, політично стабільною Молдовою, у розвитку контактів з нею задля координації дій з європейської інтеграції та обміні досвідом із запровадження безвізового режиму, а також в успішному втіленні спільних напрацювань у рамках «Східного партнерства», Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі. Нагадавши про те, що торік Україна, Молдова і Грузія одночасно підписали Угоди про асоціацію з ЄС, Петро Порошенко закликав максимально використати всі переваги європейської інтеграції та зменшити вірогідні ризики. Він переконаний, що координація дій та ефективна взаємна підтримка є важливими чинниками стабільності в регіоні. Спільні проекти з економічного розвитку, фінансової стабільності й переваг європейської інтеграції однаково важливі для обох держав.

Такі погляди цілком поділяє Кирило Габурич. Він переконаний, що за нинішніх умов, коли ситуація в світі так швидко змінюється, важливо триматися разом і допомагати одне одному. І це стосується не лише політики. Нині є багато економічних питань, в яких країни можуть співпрацювати й розвиватися.

«Є бажання працювати, втілювати реформи й зміни, здолати корупцію, зробити так, щоб бізнес розвивався, відкрити країну для нових інвестицій та напрямів співпраці», — наголосив прем’єр Молдови й додав, що сусіди мають триматися разом та рухатися вперед.

У такому ж дружньому ключі відбулася й зустріч Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка зі своїм молдовським колегою. Очільники урядів обох країн приділили особливу увагу реалізації реформ в Україні й Молдові, спрямованих на впровадження європейських стандартів.

Як передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів, Арсеній Яценюк підтвердив готовність української сторони активізувати міжурядові консультації з Молдовою щодо економічної та безпекової ситуацій у регіоні, що є особливо важливим за умов агресивної політики Російської Федерації.

Тетяна КИРИЛЕНКО
 для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua