"Спортивні заняття генерують в організмі гормони щастя"

12 вересня 2013

До головних гормонів щастя відносять ендорфін та серотонін. Відомо що ці гормони сильно впливають на настрій та психічний стан людини. Але восени та взимку їх особливо бракує багатьом людям, що часто викликає погіршення настрою та самопочуття – те що часто називають «осінньою депресією». Тут немає нічого дивного, адже організм повинен швидко пристосуватись до нових кліматичних умов, менш комфортних. До того ж в холодні місяці року суттєво менше сонячного світла. Коли менше світла то виробляється більше мелатоніну (гормону сна) – а це робить людину в’ялою, втомленою та інколи опускає настрій. Плюс до всього менше вітамінів, змінений ритм дня – в результаті настрій на нулі. Але вихід є, навіть не єдиний!

Як стверджує доктор Ульріх Фодерхольцер, головний лікар в клініці Розенек в Німеччині, спортивна активність має позитивний вплив на настрій. Як наслідок в організмі виробляється більше гормонів щастя – ендорфінів. Щоб відчути цей ефект одноразових занять спортом замало. Для вироблення необхідної кількості гормонів щастя треба займатися спортом впродовж тривалого терміну і хоча б 30-60 хвилин, декілька разів на тиждень. Як радить експерт, для цього не обов’язково займатися важкими видами спорту: можна почати з простого бігу, їзди на велосипеді або нордік-волкінг.

«Вироблення гормонів щастя грає ключову роль у обробці відчуттів та емоції», стверджує професор доктор Херінг Бьокер. Ці гормони забезпечують гарний настрій, здоровий сон, зменшують больові відчуття, покращують концентрацію, продуктивність роботи.

MANNTON 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua