"Срібло для нас — метал не коштовний"

Валерій РЕКУНОВ
22 червня 2013

П’ЄДЕСТАЛ

Українська збірна зі стрибків у воду лідирує в командному заліку на чемпіонаті Європи

У світовому табелі про ранги українські стрибуни у воду намагаються скласти конкуренцію збірній Китаю. Спортсмени Піднебесної — визнані «законодавці моди» в одному з найбільш видовищних видів спорту. Немає жодного сумніву, що на липневому чемпіонаті світу з водних видів спорту в Барселоні гімн цієї країни звучатиме часто.

 

Ілля Кваша — король стрибків. Фото з сайту espanol.com

А ось у Старому Світі, схоже, гідних суперників для синьо-жовтої дружини майже не залишилося. Такий вельми оптимістичний для нас висновок напрошується після перших днів континентальної першості в Німеччині. Провідні команди переживають болісну зміну поколінь. Закінчив блискучу кар’єру дворазовий чемпіон Європи Йон Пухакка з Фінляндії, наслідував приклад свого конкурента срібний призер Турина-2009 італієць Крістофер Саккін. Вирішили не виходити на старт змагань на однометровому трампліні росіянин Євген Кузнєцов і бронзовий призер останніх першостей Старого Світу Матьє Россе з Франції.

Водночас чемпіонат Європи-2013 в німецькому Ростоці демонструє, що лідери української команди наближаються до піку власних можливостей. Досить сказати, що після половини турнірної дистанції українець Ілля Кваша випереджав найближчого переслідувача –– Мартіна Вольфрама з Німеччини більш ніж на 30 балів. Підсумкова сума 25-річного стрибуна з Миколаєва викликає повагу фахівців — 467,75 бала.

У своєму коронному виді — стрибках з однометрового трампліна — учень заслуженого тренера України Тетяни Мар’янко здобув п’яту золоту медаль. Ще двічі  він підіймався на найвищий щабель п’єдесталу, перемагаючи у синхроні разом з Олексієм Пригоровим.

Переможну естафету підхопила Юлія Прокопчук. На старті чемпіонату вона виграла «золото» в команді з Олександром Бондарем. А наступного дня в індивідуальних змаганнях на вишці виборола свою четверту відзнаку найвищого гатунку. Всього два бали розділили на фініші 26-річну киянку та володаря срібної нагороди — росіянку Юлію Колтунову.

Чемпіонів Європи зі стрибків у воду Юлію Прокопчук, Олександра Бондаря та Іллю Квашу привітав Президент України Віктор Янукович. 

«Ви продемонстрували свої найкращі якості, спортивну майстерність та високий професіоналізм. Ваш успіх — вагомий внесок в утвердження іміджу нашої держави на міжнародній арені», — зазначається у вітанні глави держави.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua