"США й Британія підтвердили гарантії"

7 березня 2014

Офіційні представники США, Великої Британії та України зробили заяву для преси за підсумками зустрічі стосовно Будапештського меморандуму. Днями в Парижі на запрошення американської сторони відбулася зустріч Державного секретаря США Джона Керрі, Державного секретаря Великої Британії у закордонних справах і справах Співдружності Вільяма Хейга та виконуючого обов’язки міністра закордонних справ України Андрія Дещиці.

«Метою зустрічі було обговорення нагального питання стосовно Будапештського меморандуму — договору, підписаного урядами Сполучених Штатів Америки, Великої Британії та Росії 1994 року. Сполучені Штати надсилали запрошення Російській Федерації на цю зустріч. Ми глибоко розчаровані відмовою Російської Федерації взяти в ній участь», — зазначено в документі.

Будапештський меморандум, нагадує прес-служба вітчизняного МЗС, викладає зобов’язання підписантів в обмін на відмову України від ядерної зброї. Відповідно до його положень три сторони дають гарантії утримання від загрози чи використання сили проти територіальної цілісності України. Меморандум також зобов’язує Велику Британію, США та Росію проводити консультації у разі виникнення ситуації, коли обов’язки сторін за меморандумом ставляться під сумнів.

Україна добровільно відмовилася від третього за розміром у світі ядерного арсеналу в обмін на ці гарантії. «Три уряди надають виключного значення цим гарантіям і очікують того самого від Росії. Росія обрала односторонній військовий спосіб дій. Велика Британія і Сполучені Штати Америки продовжуватимуть підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України, і ми високо оцінюємо новий уряд України за те, що утримались від кроків, які б могли призвести до ескалації ситуації, — наголошено в тексті заяви. — Постійне порушення Росією суверенітету й територіальної цілісності України може тільки погіршити міжнародне становище Росії і призвести до ще серйозніших політичних та економічних наслідків».

Під час зустрічі уряди Сполучених Штатів Америки, Великої Британії й України обговорили кроки, потрібні для відновлення територіальної цілісності нашої країни, і закликали Росію залучитися до проведення консультацій відповідно до зобов’язань в рамках Будапештського меморандуму.

«США, Велика Британія й Україна погодилися, що прямі перемовини між Україною та Росією за сприяння, в разі потреби, членів міжнародного співтовариства є вирішальними для врегулювання поточної ситуації. Вони також погодилися, що міжнародні спостерігачі мають бути негайно відряджені до України, зокрема до Східної України та Криму. Три уряди підтвердили важливість захисту прав усіх українських громадян та висловили впевненість у тому, що міжнародні спостерігачі допоможуть зняти будь-які занепокоєння щодо нерегулярних сил, військової активності та ставлення до всіх українців безвідносно до їхньої етнічної приналежності або мови, якою вони розмовляють», — зафіксовано у спільній урядовій заяві.

 Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua