"Стандарти якості: у Євросоюзі змінять правила маркування харчових продуктів"

31 березня 2014

З лану до столу – чи має ця фраза стосунок до сучасної харчової промисловості? Незважаючи на найсуворіші норми контролю якості продуктів, торік в Європі конина якось опинилася у тому, що мало б бути 100-відсоткою яловичиною. Цей скандал підняв серйозні запитання про систему захисту споживачів від неякісних продуктів.

Карл Шляйтер, депутат Європейського парламенту від «зелених»:

«Люди прагнуть знати, звідки те, що вони їдять, що саме лежить у них на тарілці. Де, як і в яких умовах росли тварини, які пізніше пішли на забій. В яких умовах зберігалося це м’ясо».

Жиль Парно, депутат Європейського парламенту від «соціалістів»:

«Запитання не тільки щодо м’яса, яке під пильною увагою, а й, наприклад, до солі. Яким чином, в яких умовах вона транспортувалася до того, як опинитися у красивих упаковках? А листовий чай? Які виробничі етапи він пройшов?»

У січні цього року спільна операція Інтерполу та Європолу за підтримки Європейської Комісії призвела до конфіскації 1200 тон підроблених напівфабрикатів. Зараз їхнє походження є предметом ретельного розслідування. Такі злочини становлять серйозний ризик здоров’ю європейців.

Аби заспокоїти споживачів, Брюссель шукає додаткові способи контролю якості. Серед них: суворіші покарання для шахраїв, більш скоординована робота санітарних органів і контрольних лабораторій та нова система маркування.

Пол Хакетт, журналіст «Євроньюз»:

«Незалежні м’ясники, завжди уточнюють, звідки походить їхня продукція. Це заспокоює покупців і допомагає контролювати якість. Але таке м’ясо коштуватиме дорожче, ніж те, що упаковане без позначення відповідних деталей».

Наразі обов’язкове маркування, що повинно показувати, де тварина була вирощена, лише на стадії розробки. Запровадженню заважають побоювання індустрії щодо підвищеня ціни. Але якщо депутати будуть одностайні, і це можна подолати. Якщо все станеться, як сплановано, нова система маркування продуктів запрацює наприкінці поточного року.

 Copyright © 2014 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua