"Старіти? Немає часу!"

Микола ПЕТРУШЕНКО
8 квiтня 2015

В Україні працюють над створенням системи навчання людей старшого віку. Нині кількість непрацюючих пенсіонерів значно зросла. Для багатьох це трагедія. Як зробити, щоб думки на кшталт «все, життя закінчилося» їх оминали? Автор методичного посібника «Старіти? Немає часу!» Ольга Агапова, виданого за сприяння представництва ДVV Іnternational в Україні та Міністерства соціальної політики, зазначає, що освіта впродовж життя надихає людину залишатись молодою й активною.

Мета навчання літніх людей — не тільки конкретні завдання, що дають змогу пенсіонерам правильно оцінити мінливе соціально-економічне становище суспільства, а й реалізувати внутрішній потенціал, зберегти гідність, знизити ризик соціальної ізоляції та знайти своє місце в нових умовах життя.

У методичному посібнику для викладачів та фахівців галузі освіти, що навчатимуть людей похилого віку, окрім теоретичних знань, подано практичні поради, рекомендації, опис конкретних кроків, прийомів роботи, методів і вправ, які дають змогу зробити процес навчання ефективним і привабливим для цільової аудиторії.

Важливо, що використано напрацювання українських фахівців. Адже в нашій державі ще 2008 року було розроблено і реалізовано пілотний проект «Університет третього віку». Нині такі заклади працюють на базі територіальних центрів соціального обслуговування. Активну участь у їхній роботі беруть недержавні некомерційні організації. Послугами центрів скористалося понад 90 000 осіб поважного віку. Кількість охочих навчатися зростатиме, оскільки Україна посідає 11 місце у світі за кількістю населення віком від 65 років.

Літні люди, сказала на презентації посібника начальник управління Міністерства соціальної політики Оксана Суліма, не повинні випадати із соціального життя. Навчання їм у цьому допомагає. А державна політика має бути спрямована на правовий захист ветеранів, забезпечення їм гідного життя і залучення до посильної трудової зайнятості.

Регіональний директор ДVV Іnternational Аніта Якобсоне зазначила, що наша держава потребує бережливого ставлення до свого найголовнішого ресурсу — людини. Без літніх людей суспільство не буде повноцінним. А вони не відбирають у нього блага, а навпаки — додають.

Посібник, зауважували, призначений для тих, хто навчає літніх людей і отримує задоволення від роботи з ними. Саме таким зарекомендував себе директор громадської організації «Центр Поділля — Соціум», що у Вінниці, Сергій Проценко. Він закликав не вживати словосполучення «люди похилого віку». Натомість пропонує: старше покоління або люди поважного віку. Це важливе уточнення, бо людина має не хилитись, а випрямлятись, щоб бути успішною в житті. Саме цього навчає посібник «Старіти? Немає часу!» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua