"У статуї Буди зберігалася мумія ченця"

25 лютого 2015

Мумія буддійського ченця Люцюаня, який «сидить» всередині статуї у позі медитації, датована 11—12 століття н.е.Статуя Будди, яку виставляли в одному з музеїв Нідерландів, виявилась мумією монаха, яку перетворили на статую.

Виявити це вдалось, провівши томографію скульптури. Мумія буддійського ченця Люцюаня, який «сидить» всередині статуї у позі медитації, датована 11—12 століття н.е.

У його черевній порожнині виявили також папірці із написами на давньокитайській, а також інші тлінні частинки матерії, передає «Велика епоха».

На Сході та в різних культурах світу вважається, що тіла деяких монахів, які досягнули високого духовного рівня, не розкладаються.

У країнах Далекого Сходу така самомуміфікація була розповсюдженим явищем, таким чином тіло монаха залишалося в позі медитації.

До подібних мумій ставилися із надзвичайно великою повагою, а іноді вважали, що монах таким чином може бути навіть не мертвим, а просто перебувати у стані глибокого споглядання.

Знахідку західні вчені називають особливо цінною і збираються досліджувати мумію за допомогою сучасних технічних засобів, зокрема, зробити аналіз ДНК. Томографічний аналіз статуї робили у медичному центрі в Амерсфорті на замовлення музею Дренте, Нідерланди. До травня 2015 року статую-мумію можна буде побачити у Національному природничому музеї в Будапешті, Угорщина. Після цього її перевезуть до музею Люксембургу.

Експрес 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua