"«Стіна» від агресора чекає на потепління"

Ірина ПОЛІЩУК
14 березня 2015

Держприкордонслужба України незабаром відновить інженерні роботи на кордоні з Російською Федерацією в межах реалізації проекту «Стіна». На цей рік передбачено 300 мільйонів гривень на виконання першої черги інженерних робіт. Перший транш обсягом 30 мільйонів гривень очікують у березні.

— Щойно кошти надійдуть і буде погода, активна фаза інженерних робіт на кордоні відновиться, — розповів помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян. — Наприкінці минулого року ми отримали 235 мільйонів гривень для реалізації проекту інженерного облаштування українсько-російського кордону і адмінкордону із Кримом.

Загалом на цей момент на українсько-російській ділянці вже викопано понад 137 кілометрів протитанкових ровів, облаштовано більш як 86 кілометрів інженерних загороджень, оновлено понад тисячу кілометрів контрольно-слідової смуги тощо.

За словами Олега Слободяна, Держприкордонслужба запропонувала уряду ще один варіант проекту «Стіна», вартість інженерних робіт якого буде зменшено майже вдвічі.

Окрім того, із 16 березня призупиняється пропуск через українсько-російський державний кордон жителів прикордонних регіонів Російської Федерації у місцевих пунктах пропуску. Контроль та пропуск через кордон цієї категорії осіб здійснюватиметься виключно у міжнародних та міждержавних пунктах пропуску за закордонними паспортами. Російських громадян за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження (для дітей віком до 14 років) в Україну не пропускатимуть. Перебування жителів прикордонних регіонів Росії на території України буде обмежено 90 днями протягом 180 днів з дати першого в’їзду. Як і жителі інших регіонів, жителі прикордонних районів Росії зможуть перебувати в межах прикордонних регіонів України 90 днів з моменту першого в’їзду.

Якщо йдеться про загальну обстановку в смузі безпеки вздовж лінії бойових зіткнень, то впродовж останніх днів спостерігається значне збільшення кількості використання російсько-терористичними військами безпілотних літальних апаратів для повітряної розвідки. Лише з 8 по 12 березня у смузі безпеки вздовж лінії бойових зіткнень зафіксовано 61 безпілотник. Виявляють прикордонники і людей з підробленими перепустками, за які вони платять шахраям 550—1600 гривень.

— Люди твердять, що придбали підроблені перепустки через Інтернет, — зазначає Олег Слободян. — Загалом з початку року в контрольних пунктах в’їзду-виїзду в Донецькій та Луганській областях ми виявили 18 фактів підроблених документів, з яких 9 — перепустки. Відновились і так звані моніторингові польоти російських гелікоптерів уздовж українсько-російського кордону. 11 березня два російські гвинтокрили літали навпроти ділянок Сумського, Луганського та Харківського прикордонних загонів. Повітряні засоби рухалися приблизно за 500 метрів від лінії кордону. Порушення повітряного простору України не зафіксовано.

Сподіваємося, що більше візитів російської техніки і непроханих гостей не буде. А якщо войовничий сусід захоче завітати в Україну, то робитиме це лише через офіційні пункти пропуску.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua