"Сто гектарів для військових"

Олена ІВАШКО
27 травня 2014

Під час робочої поїздки до Миколаївщини голова Держземагентства Сергій Рудик повідомив, що військовослужбовцям, які залишили окупований Крим, планують виділити по 12 соток. Нині питання з виділення землі обговорено з керівництвом Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. 

«Загалом це лише близько 100 гектарів, — зауважив він. — Але це буде підтримка сім’ям військових, які по 20—30 років чекають на житло і живуть у надскладних умовах за невеликі гроші».

Крім того, Сергій Рудик передав 72 працівникам соціальної сфери села Комсомольське Миколаївського району накази про надання у власність земділянок сільгосппризначення. Селяни намагались отримати  проекти землеустрою щодо відведення їм земділянок майже два роки, але тільки після втручання голови питання зрушило з місця.

Сергій Рудик відзначив, що нагальним питанням, над вирішенням якого уже цього року почне працювати територіальне відділення агентства на Миколаївщині, буде визначення прибережних захисних смуг і водоохоронних зон уздовж Чорного моря та Дніпровського й Бузького лиманів. Ідеться про 32,1 тисячі га, або майже 30% орієнтовної площі зон і смуг, які треба встановити на Миколаївщині в рамках Програми охорони довкілля та раціонального природокористування Миколаївської області на 2011—2015 роки.

До інших питань, які потребують нагального вирішення, він зарахував такі: визначення долі земель колишньої колективної власності, відумерлої спадщини та невитребуваних паїв; узгодження функціоналу національної кадастрової системи із Законом «Про Державний земельний кадастр»; опрацювання ефективної позабюджетної моделі організації проведення земельних торгів; запровадження нової методики оцінки сільгоспземель; розпорядження землями під морями та лиманами;  визначення переліку документів з підтвердження досвіду роботи в агросекторі для надання земель для ведення фермерського господарства; законодавче визначення порядку припинення права користування ділянкою у разі припинення діяльності підприємств, організацій; кардинальне спрощення та наближення до людини процедури реєстрації речових прав на ділянки.

Крім активного проведення та поновлення нормативно-грошової оцінки, треба ретельно проаналізувати та відкоригувати усі чинні договори оренди сільгоспземель держвласності, додав Сергій Рудик. Для цього головне управління має переглянути умови раніше укладених договорів оренди згідно з вимогами ст. 288 Податкового кодексу України щодо мінімального розміру орендної плати (на рівні 3% від нормативно-грошової оцінки ділянок). Та робота стримується, зауважив він, через низький рівень передачі райдержадміністраціями договорів оренди, укладених до 1 січня 2013 року.

Керівник земельного відомства поінформував також про нещодавнє ухвалення в парламенті закону, який значно спрощує порядок встановлення меж населених пунктів. Зокрема документ знизив рівень прийняття рішень з обласного до районного, а також передбачив випадки, за яких межі можуть встановлювати без розроблення нових генпланів. Це дає змогу місцевим радам вирішувати нагальні питання, значно заощаджуючи час та кошти, підсумував він. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua