"Стратегія, швидкість втілення й команда"

3 лютого 2015

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

Польща, яка успішно реформувала свою економіку і стала повноправним членом Євросоюзу й Організації економічного співробітництва та розвитку, є взірцем для наслідування. Україна стала на шлях реформ і зацікавлена в застосуванні досвіду Польщі, наприклад у реформі місцевого самоврядування. Такими словами Президент Петро Порошенко розпочав зустріч з організатором та ідейним натхненником польських економічних реформ Лєшеком Бальцеровичем. Цей політик обіймав посади міністра фінансів (1989—1991 роки), віце-прем’єр-міністра (1997—2000) та голови Національного банку Польщі (2001—2007 роки).

Глава держави зазначив, що Україна потребує міжнародної підтримки для стабілізації економіки, і запропонував автору польської «шокової терапії» долучитись до процесу перетворень в нашій країні. «У нас є уряд з найвищим потенціалом, дуже професійний та проєвропейський. Ми маємо унікальну можливість провести реформи», — сказав він.

На думку Лєшека Бальцеровича, успіх реформ залежатиме від трьох чинників: стратегії, швидкості їх втілення та команди. Високий гість розповів, що його застерігали від проведення непопулярних заходів, але якщо не вжити належних заходів, виникне загроза подальшого погіршення ситуації в країні.

За його словами, для України зараз дуже важливо засвідчити відданість курсу реформ: особливу увагу приділити питанню перебудови бюджету, позбутися будь-якого субсидіювання та водночас захищати найуразливіші верстви населення. Наприклад, Польщі потрібно було скоротити бюджетний дефіцит за допомогою зменшення пенсійних витрат та завдяки підвищенню пенсійного віку до 67 років, повідомляє прес-служба Президента.

Уже під час зустрічі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком Лєшек Бальцерович обговорив конкретні кроки з реалізації першочергових реформ, визначених програмою діяльності уряду України. Польський реформатор підтримав зусилля української влади, спрямовані на стабілізацію ситуації в країні.

«Україна високо цінує міжнародну солідарність навколо українського народу, його незалежності, боротьби за свободу, демократію та європейське майбутнє. Принципово важлива тут позиція провідних політичних та економічних мислителів світу», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua