"Строковиків на Донбасі не буде"

Катерина МАЦЕГОРА
31 травня 2014

Антитерористична операція триватиме доти, доки на сході України не відновляться мир і стабільність, поки цей регіон не почне нормально жити й працювати. Говорячи про відновлення роботи регіону під час брифінгу, в. о. міністра оборони Михайло Коваль мав на увазі й повноцінну роботу Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки.

«Силовики реагують на всі виклики і намагаються зробити все, щоб дестабілізація не поширилася на інші регіони країни, — пояснив він. — Збройні сили виконують завдання, покладені на них, відповідно до всіх законодавчих актів — проводять операцію проти озброєних угруповань сепаратистів, які ведуть неоголошену війну в Донецькій та Луганській областях».

За словами посадовця, упродовж останніх тижнів (з 15 квітня — до початку проведення на Донбасі АТО) влада отримала десятки доказів того, що в українському регіоні Росія проводить спецоперацію. Важливо, що за цей період ЗСУ виконали завдання й очистили повністю від сепаратистів південну і західну частину Донеччини та північ Луганщини. Цим самим, до речі, забезпечили там проведення позачергових виборів Президента.

Михайло Коваль відмовився називати точну цифру загиблих українських вояків під час проведення АТО на сході, зважаючи на внутрішні забобони військових щодо неоголошення даних. Лише побіжно резюмував — втратили життя понад 20 військовослужбовців. Потім уже додав, що наші військові встановили щільні блокпости навколо територій Донбасу і не дали змоги терористичним угрупованням проникнути до сусідніх областей.

А менш утішну новину він повідомив щодо подальших намірів агресорів. Мовляв, сепаратисти планують підірвати ємності з хімічними речовинами у Слов’янську. Наприклад, цистерни із сірчаною кислотою, яких у місті більше ніж треба. Тож сили АТО оперативно реагують на сигнал та намагаються розв’язати проблему.

Окрім цього, під час брифінгу порушувалося питання весняно-літнього призову на строкову військову службу юнаків 20—24 років. Вони у зоні проведення АТО на сході не перебуватимуть. «Я вам даю гарантію, що ці люди в жодному разі не потраплять в район АТО. Для нас неприйнятне поняття «гарматне м’ясо». Особовий склад призиватимуть не лише до лав ЗСУ, а й до Національної гвардії та до залізничних військ», — сказав в. о. міністра оборони. Перші півроку хлопці проведуть у навчальних центрах і вже потім проходитимуть службу у військових частинах. Їх навчатимуть військової справи таким чином, аби надалі вони виявили бажання залишитися на контрактній службі. До речі, державною комплексною програмою реформування і розвитку ЗСУ до 2017 року передбачено перехід армії на комплектування військовослужбовцями за контрактом, та 1 травня 2014 року в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ про відновлення призову.

А ще йшлося про забезпечення захисників необхідною екіпіровкою та харчуванням. За словами Михайла Коваля, раніше у ЗСУ бронежилетів узагалі не було. Такі системи захисту купували тільки для миротворчих місій. Тепер ситуація пішла на краще — Міністерство оборони направляє поетапно 24 тисячі бронежилетів 4-го ступеня захисту для ЗСУ, а в зоні АТО навіть запрацювали нові сучасні засоби зв’язку.

Також Міноборони отримало 10 тисяч американських сухих пайків: 2 тисячі було передано СБУ для співробітників спецпідрозділу «Альфа», а 8 тисяч — відкладено для такої ж кількості військових. І це лише на добу! Одначе посадовець наголосив, що вітчизняні сухі пайки за калорійністю і смаковими якостями не поступаються закордонним. І вони вже надходять у війська.

Говорив посадовець і про конкретні факти втрат, зокрема 51-ї механізованої бригади на Донеччині. «Біда цієї бригади в тому, що вона була недоукомплектована, — розповів він. — За штатом мало бути 4,5 тисячі бійців і командирів у воєнний час, а вона у мирний час налічувала всього 450 осіб і лише три командири механізованих взводів». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua