"Створено Держслужбу України з питань праці"

Інна КОСЯНЧУК
31 березня 2015

У структурі державних органів з’явилася нова організація — Державна служба України з питань праці. Вона об’єднає обов’язки Держгірпромнагляду, Держінспекції з питань праці, а також ті функції у сфері гігієни і дозиметричного контролю робочих місць, які раніше виконувала Держсанепідслужба. Про це розповів на брифінгу в Кабінеті Міністрів голова Держслужби з питань праці Роман Чернега, зазначивши: «Ми перші з державних органів, що створені на виконання урядового рішення про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Він зауважив, що річні видатки зарплати працівникам нової структури будуть на 7,5 мільйона гривень менші, ніж якби діяли всі три попередні структури.

Нині йде кадрове формування структури на центральному рівні і на місцях. Щоправда, зауважив Роман Чернега, не так просто підібрати кваліфікованих фахівців на відкриті вакансії. Загалом у новій структурі буде 3636 працівників, з яких 158 — у центральному апараті, решта — на місцях. Планується, що Київ і Київська область матимуть один територіальний підрозділ. Підрозділ у Херсонській області опікуватиметься й відповідними питаннями щодо окупованого Криму, так буде й після повернення території півострова під контроль України.

Роман Чернега зауважив, що Держслужбу з питань праці мають сформувати й вона розпочне свою роботу приблизно з кінця квітня — початку травня. Окрім контролю за дотриманням законодавства про охорону праці, вона долучиться й до напрацювання змін до законодавства у цій сфері. Адже й досі в Україні діє чимало нормативних актів, ухвалених ще за радянських часів, які вже морально застаріли. Роман Чернега зауважив, що нині назріла потреба узгодити законодавство про охорону праці в Україні з нормами європейського законодавства, і ці питання теж вирішуватиме новостворена служба. Уже відбулися зустрічі і «круглі столи» з міжнародними організаціями у сфері охорони праці.

Також Роман Чернега висловив свою позицію щодо припинення перевірок суб’єктів господарювання: «Кабмін ще влітку минулого року ухвалив рішення, що державні контролюючі органи до липня цього року не перевірятимуть бізнес. Мабуть, брали до уваги два моменти: по-перше, процес дерегуляції державних підприємств і зміну нормативно-правових документів, які забезпечували б цю дерегуляцію, по-друге, уряд напевне хоче дати можливість бізнесу й роботодавцям спробувати функціонувати, використовуючи принцип декларування у своїй роботі, щоб вони змогли показати свою добросовісність. Але статистика показує, що недобросовісні підприємці в Україні є, і це призводить до великої кількості порушень трудового законодавства.

Це незаконні звільнення, звільнення без виплати вихідної допомоги, без надання компенсації з невикористаної відпустки тощо. Щодо цього звернень громадян у нас не десятки, а сотні. Якщо така тенденція зберігатиметься, ще до літа ми звертатимемося в Кабмін, щоб отримати можливість проведення перевірок підприємств стосовно дотримання трудового законодавства, щоб не створювалися умови для соціальної напруги.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua