"Суми орієнтуються на Париж"

Олександр ВЕРТІЛЬ
24 квiтня 2014

Сумщину відвідала офіційна делегація Французької Республіки на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом в Україні Аленом Ремі. Під час зустрічей з першим заступником голови Сумської ОДА Віктором Чернявським, головою Сумської обласної ради Миколою Клочком та в. о. міського голови Олександром Лисенком окреслено широке коло питань співпраці слобожанського регіону з французькими партнерами.

Починати доводиться не з чистого аркуша, оскільки зовнішньоекономічні зв’язки Сумщини чимало років мають і французький вектор. Так, протягом січня-лютого обсяг товарообороту між сумськими й французькими партнерами становив 4 мільйони доларів. Однак потенціал для активізації економічної співпраці залишається значним.

За словами Алена Ремі, Франція зацікавлена в подальших поставках льону, твердого сиру, інших молочних продуктів. Адже впродовж кількох останніх років на території області успішно працюють підприємства із французькими інвестиціями, насамперед молочний комбінат «Белль Шостка Україна» і ТОВ «Еліфібр».

Нащадок знаменитої династії Терещенків Мішель Терещенко на території Глухівського району організував вирощування та переробку льону. На нещодавно купленому заводі встановлено сучасне європейське обладнання, що дає всі підстави сподіватися на подальший розвиток льонарства, створення нових робочих місць для місцевих жителів, а отже й розвиток соціальної сфери.

Почесні гості, серед яких президент Торгово-промислової палати Франції в Україні Тома Моро, керівник компанії «Белль Шостка Україна» Лоран Штраусс, означили напрями майбутньої співпраці. Серед них — проведення в Києві або Парижі зустрічі представників бізнесових кіл Сумщини із французькими інвесторами, встановлення побратимських зв’язків між Сумами та одним із французьких міст, відкриття в слобожанському обласному центрі спеціалізованого освітнього закладу із французькою мовою викладання.

У Сум і Парижа багато точок для докладання спільних зусиль і в економічній, і в гуманітарній сферах. Найближчим часом задуми слід наповнювати конкретним змістом в обопільних інтересах.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua