"Сумська афера: виручала теща зятя"

Олександр ВЕРТІЛЬ
20 листопада 2014

Якщо вас залякують по телефону, замисліться:  а чи справді міліціонери вам дзвонять? Фото з сайту tololo.ruОстаннім часом у Сумах та області почастішали випадки так званого телефонного шахрайства, коли на вудку пройдисвітів потрапляють здебільшого пенсіонери. Зачувши в слухавці голос «міліціонера» і боячись відповідальності, що буцімто загрожує їхнім рідним чи близьким, старенькі відразу ж кидаються допомагати їм виплутатися з халепи. Хоч насправді загроза та — чистісінької води вигадка і спроба видурити у довірливих громадян гроші.

Наприклад, 90-річна бабуся, якій зателефонував незнайомець на стаціонарний номер і представився міліціонером, відразу ж погодилася дати відкупну за шалапутного зятя. Ще б пак! Той ніби побив незнайому людину, яка лежить у лікарні і готує заяву, щоб кривдника притягнули до кримінальної відповідальності. Тобто — тюрма неминуча. Але можливі варіанти…

Ціна питання немала — 8 тисяч гривень. Але ж на кону доля зятя!

Оскільки в бабусі таких грошей не було, вона запропонувала лише половину. Співрозмовник трішки повагався і великодушно погодився. І вже невдовзі знахабнілий зловмисник був у старенької вдома (хоч, на думку слідчих, прийти міг і спільник). Діставши зі схованки останні гроші, теща віддала їх «рятівникові». Той ретельно перерахував купюри і виявив нестачу 100 гривень. Навіть присоромив бабусю: мовляв, не годиться так чинити із зятем. Як-не-як, а свій.

Та й пішов собі.

А наступного дня, коли старенька зустрілася з донькою, поцікавилася, чи допомогли гроші врятувати від тюрми її благовірного.

Звісно, та ні сном ні духом не відала про те побиття, бо чоловік був удома і в жодну халепу не потрапляв. Тоді вже донька звернулася до справжніх міліціонерів, щоб знайшли свого псевдоколегу.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Як повідомив начальник Сумського міського відділу міліції Сергій Лук’яненко, упродовж останнього тижня в Сумах зареєстровано 6 випадків телефонного шахрайства, в яких постраждали в основному пенсіонери.

Так, 57-річна сумчанка задарма віддала пройдисвітам 5 тисяч гривень, а її 68-річна землячка перерахувала в п’ять разів більшу суму на картковий банківський рахунок невідомого зловмисника.

До речі, майже половина правопорушень за згаданою статтею припадає саме на телефонні шахрайства.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua