"Супровід без поцілунків"

Владислав КИРЕЙ
22 жовтня 2013

Кілька місяців тому «УК» уже повідомляв, що охороняти громадський порядок на  Черкащині пішим правоохоронцям допомагають і велопатрулі. Однак ініціатива громадян невичерпна. Учасники добровільної дружини велосипедистів супроводжують тих, кому ввечері необхідно дістатися додому, і роблять це безплатно. Як розповів організатор патруля Олексій Хоруженко, вони за прикладом запоріжців вирішили вп’ятьох у темний час доби супроводжувати додому жінок, які виявляють таке бажання.

Загалом цю ідею українці запозичили в американців. Проводжати на велосипедах дівчат додому вигадав житель Брукліна Джей Руес. Він вирішив, що, якщо жінки — легка здобич для зловмисника, то хто краще зможе захистити прекрасну стать, якщо не лицар на залізному коні?

Черкащани давно один одного знають, не раз виручали своїх друзів та знайомих у скрутні хвилини.

Олексій Хоруженко вважає, що вони з хлопцями започаткували добру справу. Фото із соціальних мереж

— А як ви знаходите клієнтів?

— Дуже просто. Розміщуємо свої фото в соціальних мережах разом з номером мобільного телефону й описом району, де працюємо. Я, приміром, можу надавати послуги в житлових масивах Казбет, Центр, Південно-Західний та Митниця, — розповів Олексій.

А ось і відгуки. Приміром, Яна Тарасенко задоволена культурним ставленням до себе. Такої самої думки й Ірина Нечипоренко та чимало інших користувачів послуг.

Є у хлопців поки що неписаний кодекс: треба мати власний велосипед, не слід просити в дівчат номер телефону, напрошуватися в гості чи робити інші пропозиції. На цих умовах вони закликають приєднуватися до них й інших потенційних громадських патрулів, яким не менш як 18 років.

— А як буде взимку? — запитую.

— Якщо погода буде «нельотна», — відповів ще один волонтер Артур Титов, — доведеться супроводжувати пішки. Та й ситуації бувають різні. Наприклад, несе пенсіонер додому пенсію й боїться, щоб хулігани не відібрали — допоможемо без проблем. 

— Просто хочеться зробити щось корисне для людей нашого міста, — додав Вадим Солодкий. 

Хлопці сподіваються, що їхню ініціативу підтримають чоловіки і в інших містах України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua