"Світ не може бути осторонь агресії"

Юрій МЕДУНИЦЯ
9 червня 2015

Канада вкотре продемонструвала всебічну та ефективну підтримку України. Це засвідчив і нещодавній візит її Прем’єр-міністра Стівена Гарпера до України, який став уже третім за півроку. Змістовними виявилися зустрічі з високим гостем вищого керівництва нашої держави.

Президент Петро Порошенко високо оцінив масштабну підтримку, яку Україна одержує з-за океану: кредитні ресурси на загальну суму 400 мільйонів канадських доларів, технічну та гуманітарну допомогу вартістю понад 178 мільйонів канадських доларів, нелетальне озброєння та спорядження, мобільні шпиталі й аптечки.

Під час зустрічі обговорено поглиблення співпраці у військовій галузі. Відзначено оголошену Стівеном Гарпером ініціативу з тренувань українських військових, що сприятиме зміцненню нашого оборонного потенціалу й формуватиме бойове братерство.

Крім військової тематики, чільне місце посіла тема поглиблення двосторонньої торгівлі та інвестицій. Домовлено прискорити укладання угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною. «Уже на найближчому засіданні нашої групи маємо всі шанси, щоб цю угоду було підписано», — заявив Петро Порошенко.

Позитивно відзначив він і продовження візового діалогу. Консультації спрямовано на збільшення кількості багаторазових канадських віз для українців та їх терміну до 10 років, спрощення процедури отримання такої візи, зокрема можливість оформлення через електронну систему.

Президент висловив вдячність кожному українцеві Канади за допомогу, надану історичній Батьківщині у складний час. І відчуття цієї підтримки дуже важливе для нас.

Позиція Канади щодо ситуації в Україні залишається чіткою, наголосив Стівен Гарпер: «Ніколи Канада не визнає незаконну окупацію української території російськими силами. Ми ніколи не погодимося, що кордони суверенної держави можуть перекроювати силою. Ми солідарні з нашими союзниками і закликаємо пана Путіна, щоб він припинив вторгнення у східну Україну, вивів своїх військових, танки і важке озброєння та припинив надавати військову допомогу сепаратистам».

Підтримують там і зусилля з дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі й досягнуті домовленості, повідомляє прес-служба Президента. Канада і весь світ не можуть стояти осторонь, не помічаючи, що майже щодня відбуваються напади, внаслідок чого вбивають і калічать українців на їхній власній території.

«Доки не буде миру і не буде відведено сили окупантів, доки територіальну суверенність України не буде відновлено, мають бути наслідки для режиму Путіна: економічні санкції повинні бути чинними, — наголосив Стівен Гарпер, нагадавши про санкції щодо понад 270 фізичних та юридичних осіб РФ. — Ми готові до співпраці з нашими союзниками, щоб запровадити додаткові нові санкції, якщо вимагатиме ситуація».

Конкретна допомога Канади стосуватиметься й реформування МВС. Уже є рішення надати 5 мільйонів канадських доларів на проведення тренувальної поліцейської місії для нової патрульної поліції України. Про це стало відомо за підсумками зустрічі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з його канадським колегою. А незабаром в Україні очікують на прибуття канадських військових для проведення тренувань Національної гвардії.

«Канада — один із найсильніших союзників України, і від імені уряду України хочу подякувати канадському уряду, народу Канади і персонально Прем’єр-міністрові за його чітку й сильну позицію і за допомогу Україні», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Зустріч Арсенія Яценюка і Стівена Гарпера відбулася в Навчально-науковому інституті підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки, психологічної служби та Національної гвардії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Глави урядів побували на тренуваннях підрозділів міліції та оглянули зразки військового спорядження, переданого канадською стороною в межах технічної допомоги Україні. Арсеній Яценюк також підтвердив якнайшвидше завершення переговорів про зону вільної торгівлі між нашими країнами, що буде вигідно обом сторонам. «Це взаємні інвестиції з Канади до України і доступ українських товарів на ринок Канади», — переконаний Арсеній Яценюк. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua