"Світ переймається російським «гуманітарним конвоєм»"

14 серпня 2014

Якщо донедавна світ передусім переймався прямою підтримкою терористів Росією, то нині на перший план вийшла ще одна проблема: так звана гуманітарна допомога, якої остерігається не лише Україна, а й міжнародна спільнота. Привід є, адже чи не кожного дня надходять повідомлення, що «благодійник» ніяк не може вписатися в рамки міжнародного права, за якими таку допомогу зазвичай надають.

Отож уже вкотре Президент України Петро Порошенко обговорив у телефонному режимі з керівництвом низки держав питання поставок гуманітарної допомоги нашій країні. Зокрема він подякував прем’єр-міністру Італії Маттео Ренці як за підтримку України Європейською Радою, в якій та головує, так і за рішення «Великої сімки» від 30 липня. Стосовно участі Італії у міжнародній гуманітарній місії для Луганська Маттео Ренці запевнив, що його країна — друг України, і він як прем’єр-міністр країни, яка головує в ЄС, готовий сприяти активізації міжнародного політичного діалогу та економічного співробітництва з Україною. Безпосередньо трансатлантичний простір єдиний у своїй підтримці нашої країни.

У цьому ж запевнив Петра Порошенка й Президент Європейської Комісії Жозе-Мануель Баррозу. Він переконаний, що гуманітарна місія повинна відбуватися відповідно до міжнародних норм та внутрішніх українських процедур. Мовляв, саме Міжнародний Комітет Червоного Хреста має координувати логістику та доставку гуманітарної допомоги для жителів Луганська.

Президент України подякував ЄС за підтримку та рішення виділити фінансову допомогу — 2,5 мільйона євро для жителів Донбасу, які найбільше постраждали від дій бойовиків. Кошти спрямують на допомогу жителям Луганська, а також на потреби вимушених переселенців, забезпечення їм місця проживання, продуктів харчування, питної води, медичного обслуговування, психологічно-соціальної підтримки.

Солідарна з міжнародною спільнотою й Грузія, Президент Георгій Маргвелашвілі під час телефонної розмови з главою Української держави висловив готовність долучитися до міжнародної гуманітарної допомоги. Грузія в недалекому минулому також була об’єктом російської агресії й розуміє складність ситуації, в якій опинилась Україна. Георгій Маргвелашвілі просив прийняти від імені народу Грузії слова співчуття з приводу людських жертв в Україні: «Грузія повністю підтримує Україну в боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет», — заявив він.

Від імені українського народу Перо Порошенко подякував Президенту Грузії за підтримку як у двосторонньому форматі, так і в рамках міжнародних організацій і висловив сподівання, що обидві держави співпрацюватимуть і в сфері обміну досвідом грузинських реформ.

У телефонній розмові з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком Петро Порошенко обговорив спільні зусилля для налагодження міжнародного діалогу задля вирішення гуманітарних питань. А ще вів мову про спектр двосторонніх відносин, зокрема зняття штучних бар’єрів у торгівлі між Білоруссю та Україною.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua