"Світ повинен знати: Україна виконує зобов’язання"

Юрій МЕДУНИЦЯ
9 квiтня 2015

Мирне врегулювання на Донбасі можливе лише за участі всіх сторін конфлікту і обов’язково за їхнього спільного бажання досягти компромісу та зрушити з мертвої точки процес виконання мінських угод. 

Тож засідання Воєнного кабінету Ради національної безпеки та оборони, проведене Президентом Петром Порошенком, було присвячено ініційованому ним питанню щодо посилення взаємодії українських Збройних сил та Служби безпеки з моніторинговою місією ОБСЄ.

«Наголошую на виключній важливості координації зі спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, щоб довести неухильне дотримання українськими Збройними силами наказів Верховного Головнокомандувача та мінських домовленостей», — поставив завдання перед силовиками глава держави.

Позиція Президента полягає ось у чому: усьому світові слід активно продемонструвати, що українська сторона виконує взяті на себе зобов’язання. Так само, як засвідчити й задокументувати постійні порушення угод з боку підтримуваних Росією бойовиків та регулярних військ сусідньої держави. Йдеться про фіктивне відведення техніки та артилерії великих калібрів, часті обстріли з 120-міліметрових мінометів, зафіксовані окремі випадки застосування танкових підрозділів, повідомляє прес-служба Президента.

Окремо глава держави зауважив, що має бути підвищено інтенсивність роботи й тиску в питанні звільнення всіх заручників. Тут Президент окремо відзначив зусилля співробітників СБУ, особливо першого заступника керівника Служби безпеки Василя Грицака у звільненні напередодні 16 українських полонених.

Петро Порошенко також наголосив на необхідності створення спостережених пунктів у буферній зоні на найнебезпечніших її ділянках. Ідеться зокрема про донецький аеропорт, населені пункти Авдіївка, Піски, Широкине.

Крім того, підкреслив Президент, має бути забезпечено докладну дорожню карту щодо міжнародної миротворчої місії для прискорення процесу початку її роботи в Україні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua