У канадському місті Торонто з’явився меморіал жертвам Голодомору. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, до офіційної церемонії відкриття меморіалу долучилося кілька сотень осіб, серед яких були мер Торонто Джон Торі, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд та перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.

Ця скульптурна композиція розташована на території Виставкової площі, неподалік від аеропорту Торонто та набережної озера Онтаріо. Центральне місце меморіалу займає скульптура  українського митця Петра Дроздовського «Гірка пам’ять дитинства». На спорудження витратили близько 1,2 мільйона доларів. Більшість цієї суми зібрано зусиллями української діаспори з індивідуальних пожертв.

«Українська громада Канади протягом багатьох років, коли пам’ять про Голодомор приховували, берегла її і змогла повернути до України. Це дуже важливий внесок, і я особливо вдячна старшим членам нашої громади, які підтримували цю пам’ять», — сказала під час церемонії відкриття Христя Фріланд.

Цими вихідними пам’ять про загиблих під час штучного голоду в Україні вшановувала й українська громада Брюсселя, де пройшла акція «Запалимо свічку пам’яті!». У ній взяли участь посол України в Королівстві Бельгія Микола Точицький та глава місії нашої країни при НАТО Вадим Пристайко.

«Сьогодні, великою мірою завдяки зусиллям української закордонної громади, ми знаємо правду про трагічні події в житті нашої країни за часів СРСР. Ми всі маємо пам’ятати про ті жахливі часи і молитися за душі тих, хто загинув», — сказав  Микола Точицький.  Він також наголосив, що українські дипломати переконуватимуть уряд і парламент Бельгії долучитися визнати Голодомор 1930-х років геноцидом проти українського народу.