"Світовий банк оцінює збитки на Донбасі"

23 вересня 2014

Про можливість ухвалення рішення щодо виділення другої частини коштів позики на політику розвитку (DPL-2) йшлося під час переговорів міністра фінансів Олександра Шлапака та віце-президента Світового банку у регіоні Європи та Центральної Азії Лори Так. Зокрема говорили про виклики, що постали перед Україною, й можливі ризики, які державі слід подолати.

Лора Так наголосила, що відповідне рішення Світового банку залежатиме від стабілізації фіскальної та макроекономічної ситуації в Україні. За її словами, Світовий банк з усією відповідальністю ставиться до зобов’язань, які взяв на себе цього року. А тому для отримання другої позики у 2014 році Україна має виконати всі умови протягом наступних трьох місяців. «Важливо, щоб макроекономічна і фіскальна ситуації лишалися стабільними, тривала програма співпраці з МВФ», — резюмувала вона.

Окрім цього, представники Світового банку висловили надію, що в Україні відбудеться значна реструктуризація газового сектору, позитивні зміни та рекапіталізація банків, необхідна й реалізація програми соціального захисту вразливих верств населення.

Міністр фінансів Олександр Шлапак запевнив, що Україна зробить усе можливе для виконання цих пунктів: «Ми намагатимемося зробити все, щоб якомога швидше виконати наші зобов’язання щодо ухвалення законодавчих актів для отримання коштів».

Він розповів, що, крім питання отримання другої частини коштів на політику розвитку, створюється фонд для відбудови Донбасу. У цьому напрямку нашій країні також потрібна допомога Світового банку.

«Ми розпочали амбітний проект «Стіна», в рамках якого вздовж усього кордону з Росією і тепер на всьому кордоні між нашими і російськими військами будуть спеціальні укріплення і кордон. Нам потрібні кошти на оновлення інфраструктури — школи, лікарні, транспорт, енергетика. Хочемо створити фонд і запросити всіх наших партнерів допомогти нам відновити нормальне життя для людей, які постраждали у війні», — цитує слова міністра фінансів прес-служба відомства.

Лора Так підтримала пропозицію урядовця. Вона зазначила, що спершу необхідно провести спільну оцінку збитків, яких зазнали території. «Перша місія, яка проводитиме оцінку, має приїхати наприкінці місяця. Це буде спільна оцінка ООН, ЄС та Світового банку. Необхідно визначити збитки, втрати і вартість реконструкції. Ідея полягає в тому, щоб ідентифікувати пріоритетні зони та сектори. Ми вже працюємо з ООН та Євросоюзом з визначення вартості потреб для біженців», — зазначила Лора Так.

 Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua