"Свобода від нагляду заважає"

Вікторія КОВАЛЬОВА
22 сiчня 2015

Вже три місяці Нацкомфінпослуг (Комісія), яка є регулятором небанківського фінансового сектора, не може здійснювати повноцінного нагляду за ринком. Цей державний колегіальний орган з 20 жовтня 2014 року не проводить засідань, оскільки не має кворуму (більшості) для прийняття рішень. Членів Нацкомфінпослуг звільнено указами Президента України від 13 жовтня минулого року №796 та від 20 жовтня №813, 814, 815.

Значний сегмент фінансового ринку виявився сиротою при живому регуляторі. Сам на сам із проблемами залишилися страховики, недержавні пенсійні фонди, кредитні спілки, лізингові компанії, ломбарди та інші фінансові установи. Зокрема, припинено реєстрацію структурних підрозділів, внесення змін до Державного реєстру фінансових установ про страховиків, видачу, переоформлення ліцензій, погодження документів. Чимало страховиків — на межі банкрутства, що потребує оперативного державного втручання.

«Ухвалення змін у Податковий кодекс та постанови Нацбанку №540 щодо обмежень у валютному регулюванні відбулося без врахування позиції Нацкомфінпослуг, що має негативні наслідки для страхового ринку. Страховики не мають можливості купувати валюту на ринку і перестраховувати свої валютні ризики та клієнтів на іноземних майданчиках», — заявив на прес-конференції у Києві президент Ліги страхових організацій (ЛСОУ) Олександр Залєтов. За його словами, за IV квартал минулого року обсяги перестрахування у 10 разів скоротилися порівняно з минулорічними показниками. Більшість ризиків компанії не змогли перестрахувати, що знизило їхню платоспроможність.

У скрутну ситуацію через валютні обмеження потрапило об’єднання «Ядерний страховий пул», яке перестраховує українські ядерні ризики у 18 країнах світу в 250 закордонних компаніях, йому довіряють свої ризики іноземні оператори із 17 країн світу — від Канади до Китаю.

Не менші ризики несе і оновлене без участі Комісії податкове законодавство. Відповідно до ухвалених змін у Податковий кодекс в Україні запроваджено змішану систему оподаткування страховиків (тобто додатково доведеться сплачувати 3% на дохід як страхові платежі). За оцінкою експертів, це призведе до збільшення податку на прибуток у цьому році на 30—35%. Тому ЛСОУ вважає необхідним внести зміни в Податковий кодекс в частині переведення страховиків на загальну систему оподаткування (скасувати подвійне оподаткування).

Лише повернення регулятора — Нацкомфінпослуг — на його підопічні ринки дасть Україні змогу не застрягнути на шляху до європейських цінностей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua