"Так званий референдум є спланованою провокацією "

Катерина МАЦЕГОРА
14 березня 2014

Урядовий брифінг міністр юстиції Павло Петренко розпочав словами про те, що попередній керівник його відомства, зникнувши безвісти, не встигла передати йому жодних справ. А відтак у першу декаду роботи Мін’юст зводив кінці з кінцями, фіксуючи й нормалізуючи роботу органів юстиції по всій країні.

«Мін’юст одне з перших пішло на значне скорочення бюджетних витрат. Ми скоротили чисельність працівників міністерства та його структурних підрозділів на 1200 людей. А ліквідація норми про внесення голографічних марок на бланки реєстрації речових прав дала нам змогу заощадити 163 мільйони гривень бюджетних коштів», — цим Павло Петренко дав зрозуміти, що його відомство стало прикладом проведення антикорупційної перевірки для інших структур. Зокрема, на сайті Мін’юсту з’являться декларації всіх керівників структурних підрозділів. Посадовці, які відмовляться їх оприлюднити, матимуть справу з правоохоронними органами.

Змінено й підходи до спілкування з громадянами. Відтепер кожні два тижні Павло Петренко особисто проводитиме зустрічі з усіма бажаючими українцями, в яких виникли юридичні запитання. Оскільки органи юстиції надто довго проводили бюрократичні процедури та за фактом не були народними (наприклад, по 5—6 років судилися з формальних причин з громадянами щодо реєстрації громадянського стану чи оформлення спадщини), чинний міністр вирішив провести непритаманну для працівників державної сфери управління перевірку професійного складу керівництв на місцях. Їм для початку запропонують скласти іспит рівня випускника юридичного вишу.

З Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики Тетяною Чорновіл Павло Петренко також перевірить органи державної реєстрації та державної виконавчої служби щодо фактів корупції. «Тільки за кілька днів ми виявили системні випадки протиправного звільнення боржників від сплати виконавчого збору в бюджет — це 10 мільйонів не перерахованих гривень», — навів приклад міністр.

Тож він закликав українців бойкотувати «подання хабарів реєстраторам і державним виконавцям». У разі зіткнення з такими випадками попросив інформувати працівників гарячої телефонної лінії міністерства за номером (044)279-82-55. Аналіз звернень проводитиме кожні три дні особисто.

Говорив міністр і про конфлікт із Росією. Його відомство висловило позицію України у Раді Європи та надало клопотання до Венеціанської комісії, аби там перевірили рішення російської сторони щодо введення військ в Україну. На висновок щодо легітимності і відповідності європейським стандартам рішення про проведення референдуму в АР Крим очікують до п’ятниці.

«Зараз ми готуємо звернення до Європейського суду з прав людини — клопотання щодо винесення запобіжних заходів відповідно до конвенції щодо так званих суперечок між державами, — розповів Павло Петренко. — Ми отримали сигнали від практично всіх міжнародних і світових інститутів щодо визнання легітимності української влади і щодо абсолютного неприйняття рішень, які приймаються самопроголошеною кримською владою та РФ. Їх визнають військовим втручанням і військовою агресією проти України, яку намагаються прикрити якимись напівлегальними рішеннями з проведення референдуму чи опитування громадян у Криму».

А кримчан він попросив проявити громадянську позицію і не брати участі у голосуваннях на референдумі, натомість — об’єднатися у групи громадських спостерігачів, проводити співбесіди з членами відповідних комісій. «Опитування під дулами автоматів не може проводитися, — резюмував міністр. — Жителям Криму потрібно підтвердити, що вони не мають бажання від’єднуватися від території України. А референдум є не що інше, як провокація з боку РФ».

Павло Петренко також запевнив, що уряд зробить усе, аби «війна нервів» у Криму не закінчилася пострілами й людськими жертвами. А держави, які є гарантами безпеки нашої країни, зі свого боку, вживатимуть рішучих і дієвих заходів для забезпечення цілісності України.

До слова, наразі Мін’юст спільно з Генпрокуратурою захищають територію Криму, заблокувавши доступ до тамтешніх державних реєстрів, на яких міститься інформація про право власності кожного з кримчан. «Під прикриттям приєднання до братської Росії зараз багато хто намагається викрасти державне і приватне майно», — акцентував міністр.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua