"Тернопіль відкрив нові зірки"

Микола ШОТ
21 вересня 2013

Алею зірок, яку три роки тому заклали на одній з найлюдніших та найулюбленіших тернопільцями вулиці Гетьмана Сагайдачного, поповнили нові імена. Цього року обласний центр вшанував важку журналістську, письменницьку та лікарську працю. Адже на бронзових зірках у вигляді тернової квітки засвітилися добре знані не лише в Тернополі, а й у всій нашій країні імена заслуженого журналіста України фотохудожника Василя Бурми та письменниці, лікаря-науковця Лесі Романчук. 

Мистецька імпреза вшанування нових зіркових імен так і називалася — «Крізь терни до зірок». Для Лесі Романчук тернова квітка — «велика символіка як для долі української», так і для неї самої. Адже Лесині батьки були репресовані, й народилася вона в Магаданській області. Восьмирічною дівчинкою разом з матір’ю й татом повернулася на рідну землю свого роду. Сталося це 1963 року. Нині Леся Іванівна — член Національної спілки письменників України, видала кілька романів і збірок поезій. За фахом вона лікар, доцент Тернопільського державного медуніверситету ім. Івана Горбачевського, кандидат медичних наук, автор підручників для студентів-медиків.

Того самого 1963 року Василь Бурма почав працювати фотокореспондентом обласної газети «Вільне життя». За півстоліття в нього з’явився лише один запис у трудовій книжці. Проте він завжди активно «славив Тернопіль на всіх газетних і журнальних перехрестях» колишнього Союзу, України. Василь Олександрович теж у своєму творчому доробку має кілька виданих книжок, деякі з них він поклав біля своєї бронзової зірки-квітки.

Тим часом Тернопіль засвітив ще одну зірку, але вже на честь спортивного звитяжця. Торік на набережній Тернопільського ставу вперше у світі урочисто відкрили Алею чемпіонів. Тоді постановили, що кожного року тут з’являтиметься ім’я нового переможця водно-моторних змагань. Тож нинішнього серпня звеличили словака Маріана Юнга. Під час чемпіонату світу, який торік відбувався в Тернополі, Маріан у найпрестижнішому класі F500 дочасно, за етап до завершення змагань, здобув переконливу перемогу. Щоправда, на відкриття своєї бронзової зірки Юнг не зміг приїхати. Міський голова Тернополя Сергій Надал пообіцяв відправити чемпіону світу хіба світлину із зображенням іменної зірки. 

Іменна зірка  викликала  в письменниці і доцента  медицини Лесі Романчук захоплення. Фото автора



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua