"Тернопіль вшанував свого першого бургомістра-українця"

Микола ШОТ
30 травня 2013

ЧЕСТЬ І СЛАВА

Прислівник «уперше» нерозривно пов’язаний   з діяльністю Володимира Лучаківського

Одразу дві дати відзначали тернополяни цієї весни — 175 років із дня народження та 110 — по смерті свого першого міського українського очільника Володимира Лучаківського. Так, на виставці «Він зробив усе, що міг», яку зорганізували в Державному архіві області, зібрали історичні документи, старовинні публікації, світлини, мапи, емблеми, інші матеріали та речі, пов’язані з цією непересічною постаттю.

Відвідувачі експозиції, серед іншого, дізнаються, що у 24 роки Володимир Лучаківський став єдиним українцем-адвокатом у місті над Серетом, а 1896-го — першим бургомістром українського походження. Нагадаю, що у той час Тернопіль був у складі Австро-Угорщини.

Меморіальна дошка на честь Володимира Лучаківського, яку встановили в Тернопільській міській раді . Фото автора

«Унікальність його в тому, що він був добрим господарником і водночас людиною, яка займалася просвітництвом», — наголошує нинішній міський голова Сергій Надал.

Зрештою, прислівник «уперше», можна сказати, нерозривно пов’язаний з діяльністю Володимира Лучаківського. Саме за його посадництва у Тернополі вперше облаштували електричне освітлення вулиць, збудували телеграф, каналізацію, водозабір, посадили парки, зводили храми, відкрили першу українську гімназію. Він долучився до створення «Просвіти», активно займався й літературною діяльністю — писав комедії, вірші, оповідання, гуморески. Для аматорського театру «Руська бесіда» переклав українською майже 20 п’єс німецьких і польських авторів. Як юрист подбав і про переклад з німецької Карного закону.

У бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля» теж віддали шану Володимирові Лучаківському й відкрили виставку, на яку запросили тернопільських школярів. Щоб діти змогли поринути у час життя та діяльності першого міського бургомістра-українця, бібліотекарі вдалися до театралізації. Тож залами закладу проходжувалися гречні та гонорові тернопільські паничі й панянки в одязі, який носили на перетині XIX—XX століть. Основу ж експозиції про славетного тернопільського українського бургомістра склали копії документальних матеріалів з обласного краєзнавчого музею та Державного архіву в області, а також приватної колекції мистецтвознавця Віри Стецько. Звучали й виступи науковців, дослідників життєпису та діяльності Володимира Лучаківського.

Вічний спочинок Володимир Лучаківський знайшов у любому його серцю Тернополі — на Микулинецькому цвинтарі. Торік містяни започаткували щорічну премію ім. В. Лучаківського кращим людям міста. А в підручнику історії Тернополя з’явиться розділ про Володимира Лучаківського. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua