"Тернопільщина створили своїх Мамаїв"

Микола ШОТ
7 травня 2015

Уже кілька років поспіль митці створюють символічну мапу нашої країни з картин, що зображують козака Мамая, якого український народ століттями оспівує, малює. І справді, образ цього легендарного козака не підвладний часові, він душа українців — доблесний захисник рідної землі, непересічний, самобутній та водночас такий, як усі. Тому дорогий серцю кожного з нас, тому таке шанобливе до нього ставлення. Творчі  люди  зініціювали художній проект з переконливою назвою «Мамай об’єднує Україну». Тепер ось до цієї акції також долучилися митці Тернопільщини.

На Міжнародний день музеїв, який відзначатимуть 18 травня, Мамаї з усіх районів області зберуться на виставці. Відкриють її в Тернопільському художньому музеї.

Відомий художник Микола Шевчук, скажімо, намалював Мамая Теребовлянського району. Вирішив надати йому образу когось із славетних людей, на які так багата ця земля. Це, зокрема, руський князь Василько Ростиславович, славний козацький полковник Нестор Морозенко, Патріарх Української греко-католицької церкви Йосиф Сліпий, митці Михайло Паращук і Михайло Бойчук, інші. Вибір зупинив на Михайлові Бойчуку, одному з основоположників монументального мистецтва України ХХ століття, якого сталінський режим репресував, а відтак стратив.

Мамай-Бойчук у Миколи Шевчука написаний за усталеною в народі композицією: козак, бандура, кінь, дерево. Бандура слугує символом великої любові Михайла Бойчука до України, на вівтар якої поклав навіть власне життя. Похідна козацька торба — у вигляді палітри. Кінь же — в яблуках. Адже яблука, твердить автор, були невід’ємним атрибутом «бойчукістів». Із стилізованого дуба на землю сиплються зорі, які проростають відтак славетними краянами. А ще пан Микола у своїй роботі показав усі найвідоміші архітектурні принади району.

Узагальнений образ Мамая усього Тернопілля створив заслужений художник України Богдан Ткачик. До атрибутів відомого козака він додав, серед іншого, й герб області, зобразив також дві чудотворні ікони Божої Матері Зарваницької та Почаївської.

Наприкінці травня усі автори картин Мамаїв Тернопільщини оформлять дарчі документи на передачу цих творів музею історії Дніпродзержинська. Тут мали б «оселитися» всі полотна Всеукраїнського художнього проекту «Мамай об’єднує Україну».  

 

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua