"Тернопільська художниця створила салон щирості"

Микола ШОТ
13 серпня 2013

ВИТОКИ. Наталія Басараб — знана тернопільська художниця. В її активі — численна кількість розмаїтих і за статусом, і за географією виставок. Певна річ, що помешкання мисткині теж нагадує постійно діючу експозицію, де виставлені авторські різножанрові полотна та ляльки. І ось пані Наталя вирішила переїхати в інше приміщення, а в цій квартирі створити салон. Коли почув таку новину, чесно кажучи, не здивувався, бо відаю, що вона завжди вірна своєму гаслу: «Художник має робити те, чого душа просить». Часто героями її картин ставали люди, які заходили до неї в гості.

Героями картин Наталії Басараб часто стають люди, які заходять до неї в гості. Фото автора

Тепер Наталина душа запрагла, аби тих гостей у неї було якомога більше. Тож і створила салон — культурно-мистецький, світський. Своєрідного шарму йому надає той факт, що розміщений він у старовинному будинку в центрі Тернополя.  «Ми всі по-своєму цікаві», — зазначає. Тож до свого салону Наталія Басараб запрошуватиме людей різних професій: хто причетний до творчості, хто захоче про себе розповісти, зустрітися з друзями, колегами, почути їхні міркування. Це має бути салон «щирості, душевності, творчої розкутості, по-домашньому затишний, привітний». Тут не зайве й запропонувати келих вина, фрукти та солодощі.

Що саме такі моральні та побутові засади визначальні в роботі салону, засвідчила хоча б зустріч тернопільської поетеси Марії Карпик. Слово про її творчість мали люди близькі — родичі, подруги, знайомі, колишні односельці. Вірші ж пані Марії читала заслужена артистка України Віра Самчук. На творчі посиденьки завітали й художники, журналісти. Прийшов також Ігор Хорош — селекціонер, який офіційно вже зареєстрував понад сто власних сортів ірисів, за деякі з них ставав лауреатом міжнародних конкурсів. Треба сказати, що у своєму доробку він має кілька іменних сортів цих прекрасних квітів. Варто хоча б назвати такі, як «Ліна Костенко», «Анна Герман», «Барбара Брильська». На зустрічі в салоні пан Ігор повідомив приємну звістку, що в США інтродукують два нові сорти ірисів, які він назвав на честь відомих художників-краян Івана Марчука та Наталії Басараб. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua