"Тернополяни приготували найдовшу ковбасу в країні "

Микола ШОТ
16 травня 2017

Понад півкілометра рекордної ковбаси вистачило, аби нагодувати півміста. Фото Ярослава СТАРЕПРАВА

Сталося це на фестивалі локальної їжі та культури «Тернопільська брама». Впродовж трьох днів на центральному Театральному майдані панувала-вирувала своєрідна ресторанно-ярмаркова атмосфера, сповнена їстівним рекордом, смачними місцевими стравами та напоями, виступами відомих українських гуртів. І все заради, як зазначають організатори масового заходу, доброго відпочинку містян, а також створення позитивного іміджу Тернополю, закликання туристів.

Уже з назви фестивалю випливало, що на майдані мала б з’явитися якась брама. Її, звісно ж, звели. Каркас виготовили з металу, основу виклали з майже п’яти тисяч порожніх зелених пляшок, які використовують для пива. Ці великі ворота складалися з двох колон — заввишки сім метрів та завширшки по 2,5 метра кожна.

Та не лише подивували брамою. Завзялися встановити куховарський рекорд. У галичан здавна існує вислів «з’їсти штиндюх ковбаси», тобто великий шмат. Організатори фестивалю про це не забули й вирішили начинити ковбасу, одначе виміряти її не лише звично кілограмами, а передусім метрами. І ось на майдані з’явився величезний своєрідний коток з намотаною ковбасою. Керівник проекту Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова взялася за заміри. І за якийсь час повідомила: показник становить 547 метрів 8 сантиметрів і вручила відповідний сертифікат. Відтепер саме такий розмір має найдовша ковбаса в Україні. Завдовжки це як десять десятиповерхівок. Варто ще додати, що діаметр цього напіввудженого смачного виробу — майже два сантиметри, а вага — понад двісті кілограмів. Виготовляли його на Тернопільському м’ясокомбінаті вісім кулінарів упродовж чотирьох годин зі свинини, певна річ, додавали відповідні спеції. І назва такій ковбасі — «Мисливська».

Після фіксації рекорду кожен з фестивальників міг поласувати штиндюхом ковбаси. М’ясний виріб краяли майже десятисантиметровими шматками та пригощали задарма.

Зрештою, не лише рекордною ковбасою позначився новий фестиваль у файному місті. Можна було також посмакувати, зокрема, тернопільською зупою, ребрами по-махабунськи, пайдою. Репрезентували й наливку «Тернівка». Вже з назви випливає, що приготували її з плодів терну, який, за легендою, дав наймення Тернополю. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua