Сталося це на фестивалі локальної їжі та культури «Тернопільська брама». Впродовж трьох днів на центральному Театральному майдані панувала-вирувала своєрідна ресторанно-ярмаркова атмосфера, сповнена їстівним рекордом, смачними місцевими стравами та напоями, виступами відомих українських гуртів. І все заради, як зазначають організатори масового заходу, доброго відпочинку містян, а також створення позитивного іміджу Тернополю, закликання туристів.
Уже з назви фестивалю випливало, що на майдані мала б з’явитися якась брама. Її, звісно ж, звели. Каркас виготовили з металу, основу виклали з майже п’яти тисяч порожніх зелених пляшок, які використовують для пива. Ці великі ворота складалися з двох колон — заввишки сім метрів та завширшки по 2,5 метра кожна.
Та не лише подивували брамою. Завзялися встановити куховарський рекорд. У галичан здавна існує вислів «з’їсти штиндюх ковбаси», тобто великий шмат. Організатори фестивалю про це не забули й вирішили начинити ковбасу, одначе виміряти її не лише звично кілограмами, а передусім метрами. І ось на майдані з’явився величезний своєрідний коток з намотаною ковбасою. Керівник проекту Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова взялася за заміри. І за якийсь час повідомила: показник становить 547 метрів 8 сантиметрів і вручила відповідний сертифікат. Відтепер саме такий розмір має найдовша ковбаса в Україні. Завдовжки це як десять десятиповерхівок. Варто ще додати, що діаметр цього напіввудженого смачного виробу — майже два сантиметри, а вага — понад двісті кілограмів. Виготовляли його на Тернопільському м’ясокомбінаті вісім кулінарів упродовж чотирьох годин зі свинини, певна річ, додавали відповідні спеції. І назва такій ковбасі — «Мисливська».
Після фіксації рекорду кожен з фестивальників міг поласувати штиндюхом ковбаси. М’ясний виріб краяли майже десятисантиметровими шматками та пригощали задарма.
Зрештою, не лише рекордною ковбасою позначився новий фестиваль у файному місті. Можна було також посмакувати, зокрема, тернопільською зупою, ребрами по-махабунськи, пайдою. Репрезентували й наливку «Тернівка». Вже з назви випливає, що приготували її з плодів терну, який, за легендою, дав наймення Тернополю.