"Тетерівські сосни для маріупольських бліндажів"

Олег ЛИСТОПАД
21 травня 2015

Ліс від київських лісівників їде в зону АТО. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Оці колоди їдуть на cхід», — в.о. директора ДП «Тетерівське лісове господарство» Дмитро Гоцуляк показує міністрові аграрної політики та продовольства Олексієві Павленку та журналістам вагони, які вантажать лісом для відправлення до Попасної й Краматорська. Відвідини вантажного термінала Тетерівського ЛГ, що на Київщині, відбулися між нарадою керівників облуправлінь Держлісагентства та селекторною нарадою, в якій мали брати участь керівництво Кабміну й голови облдержадміністрацій. Сенс обох зібрань — скоординувати заготівлю й постачання в зону АТО 100 тисяч кубометрів деревини, яка потрібна для будівництва оборонних споруд і для відновлення знищеної російськими найманцями інфраструктури.

— Лісогосподарські підприємства України отримали деталізоване (якої деревини і скільки, куди і як постачати) замовлення на 48 тисяч кубометрів лісоматеріалів для потреб АТО. З них 22 тисячі кубометрів лісівники вже поставили, — сказав Олексій Павленко.

Міністр зазначив, що питання оплати вартості деревини і робіт з її заготівлі, первинної обробки та транспортування, вартості пального тощо залишається відкритим. І про це говоритимуть на селекторній нараді.

Хоч міністр і не побажав деталізувати цю тему, але зрозуміло, що ні солярка, ні гроші на оплату праці лісорубів та водіїв, яким треба щось наприкінці місяця принести у родини, нізвідки взятися не можуть. Та й новий ліс замість зрубаного сам по собі не виросте. Лісгоспи наші хоч і державні, але заробляють майже на все самостійно. Тому безоплатна передача деревини Міноборони — жест, звичайно, благородний, але для підприємств та їхніх бюджетів — болючий. Я не чув про такі жести металургів, виробників будматеріалів, виробників харчів чи одягу. На оборону надають певні кошти з Держбюджету, і оплата за деревину має бути включена у цю суму так само, як і оплата нових танків чи кулеметів.

Щодо допомоги бійцям АТО, то працівники державних лісопідприємств уже надали її на 27 мільйонів гривень. Зокрема понад 14 мільйонів перераховано на лікування поранених, допомогу сім’ям загиблих, мобілізаційну роботу. На понад чотири мільйони закуплено каски, бронежилети, взуття, медикаменти, продовольство, побутові речі. Постачали лісівники й лісоматеріали, за які самі ж і заплатили з усіма податками включно. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua