"Транспортників навчатимуть обслуговувати інвалідів"

Тетяна КИРИЛЕНКО
28 серпня 2013

Міністерство інфраструктури  разом з Національною асамблеєю інвалідів планує провести спеціальне навчання для персоналу всіх залізничних вокзалів, автостанцій, аеропортів та відділень поштового зв’язку з обслуговування пасажирів з фізичними вадами. Про це повідомила прес-служба Мінтрансу після того, як це питання обговорили на  спільній нараді з представниками громадських організацій осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Міністерство інфраструктури провело моніторинг скарг громадян, що користуються послугами транспорту. За словами директора департаменту безпеки Миколи Горбахи, 80% цих звернень — незадовільна оцінка обслуговування неповносправних людей.  Він наголосив, що нині на транспортних підприємствах, в установах та організаціях поетапно виконують заходи Програми зі створення належних умов для доступу людей з інвалідністю до об’єктів транспортно-дорожньої, туристичної інфраструктури та поштового зв’язку на 2012—2016 роки. Серед цих заходів один з основних — підготовка обслуговуючого персоналу, в якого нині  бракує знань правил поводження з такими людьми.

В асамблеї інвалідів відгукнулися на пропозицію Мінінфраструктури долучитися до навчання працівників транспортних підприємств з надання допомоги маломобільним пасажирам. За словами провідного спеціаліста асамблеї Володимира Азіна, організація має досвід подібної роботи. 9-годинну програму підготовки персоналу, що опікується наданням послуг з транспортування пасажирів з інвалідністю, вже давно розроблено. Її  можуть запропонувати і для Міністерства інфраструктури. Адже це універсальний курс, який включає прийоми надання допомоги, етику спілкування, а також проведення практичних занять із людьми на візках, милицях, із порушеннями слуху чи зору.

У Мінінфраструктури погоджуються включити такий курс до програми підготовки та перепідготовки обслуговуючого персоналу на підприємствах транспорту та поштового зв’язку. Зі свого боку Національна асамблея інвалідів разом з міністерством готова ініціювати законодавче врегулювання. Йдеться про підвищення кваліфікації персоналу, що задіяний в обслуговуванні осіб з обмеженими фізичними можливостями, визначення навчальних закладів та вимог до них, матеріально-технічної бази, кваліфікації викладачів, а також розробку типових планів і програм навчання. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua