"Травмованих шахтарів стало менше"

Павло КУЩ
25 липня 2013

БЕЗПЕКА ПРАЦІ. Поліпшення рівня охорони праці та промислової безпеки на вітчизняних вугільних шахтах дається взнаки — за 5 місяців 2013 року в порівнянні з таким самим періодом торік кількість випадків смертельного та загального травматизму істотно зменшилася. Такий висновок оприлюднили в Донецьку на засіданні постійно діючої комісії Міністерства енергетики та вугільної промисловості. В документах комісії фігурує позитивна динаміка: з січня по травень на вугільних підприємствах отримали травми 1246 осіб, із яких 43 загинули. Порівняно з аналогічним періодом 2012 року травмованих стало менше на 20%, а випадків смертельного травматизму поменшало майже на третину (27%). Причому, за висновком фахівців, які проаналізували всі аварії, внаслідок яких на-гора доводилося піднімати загиблих гірників, причиною аж 80% смертельних випадків став людський чинник.

На засіданні комісії також ішлося про стан протипожежної безпеки та вентиляції, ведення гірничих робіт, діяльність вугільних шахт в умовах особливого режиму роботи. Члени комісії звернули увагу на те, що поки що відстає від графіка виконання двох галузевих програм: удосконалення системи вентиляції та поліпшення протипожежного захисту поверхневих комплексів і підземних гірничих виробок. «До кінця другого кварталу ми повинні повністю завершити виконання згаданих програм», — поставив завдання перший заступник голови Міненерговугілля Ігор Попович.

Також були узгоджені заходи щодо подальшого підвищення рівня охорони праці та промислової безпеки. А ще постійно діюча міністерська комісія ухвалила рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності окремих керівників вугільних підприємств, де через низький рівень охорони праці почастішали випадки загального і смертельного травматизму.

ДОВІДКА «УК»

Постійно діюча комісія з охорони праці та промислової безпеки Міністерства енергетики та вугільної промисловості була створена у липні 2012 року, а до її складу ввійшли представники Міненерговугілля, Держгіпромнагляду, ВГРЧ (воєнізовані гірничо-рятувальні частини), обласних держадміністрацій та гірницьких профспілок. Головне завдання комісії — підвищення рівня безпеки праці на підприємствах, установах, організаціях і об’єднаннях вугільної галузі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua