"Три рівні місцевого самоврядування"

Інна КОСЯНЧУК
9 квiтня 2014

Коли віце-прем’єр-міністра з регіональної політики — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимира Гройсмана учора під час прес-конференції у антикризовому медіацентрі запитали, чи правда, що окупація Криму відбулася тому, що влада України мало звертала уваги на Крим, він відповів: а хіба іншим регіоном хтось займався? Хіба в Україні була регіональна політика? А потім роз’яснив: «Я думаю, що про федералізацію почали говорити лише тому, що попередня влада за своєю суттю вибудувала надто централізовану царську систему, на чолі якої стояла одна людина, що мала практично монопольну одноосібну владу. Щодо ідеї федералізації, то фактично йдеться про те, щоб замість одного великого поганого царя створити десятки маленьких царів по всій країні. Ми вважаємо, що будь-яка монополія влади — це завжди велика загроза передусім для громадян країни. Тому виходимо з ідеєю децентралізації і передачі повноважень на території — у міста, села, селища».

За словами Володимира Гройсмана, те, що повноваження і кошти концентрувалися в Києві і їх на потреби регіонів виділяли за бажанням центру, створювало корупцію, неефективне використання коштів, найголовніше — соціальну несправедливість.

Віце-прем’єр зауважив, що потрібно змінити систему на таку, яка дасть можливість людям керувати владою і контролювати її. Щоб жителі територій могли вирішувати, якими будуть охорона здоров’я, освіта, скільки має бути дитсадків тощо, а для цього мусить бути фінансове підгрунтя. Саме такий підхід ефективно довів свою спроможність у європейських країнах, наприклад у Польщі. «Ми прийняли відповідну концепцію на засіданні уряду, у якій чітко виписано, як створюватимуть виконкоми обласних і районних рад, тобто ті органи, які прийматимуть рішення. Можу запевнити, що через рік-два кожен житель нашої країни відчує правильність такої системи. Це рецепт нашого успіху».

Володимир Гройсман поінформував, що концепція передбачає три рівні місцевого самоврядування. Треба утворити виконавчі комітети на рівні областей і районів. А в містах і селах вони є, їх треба тільки підсилити. Однак потрібно внести зміни до Конституції України. Нині вони вже напрацьовані для того, щоб у цьому році парламент мав можливість їх прийняти. Тож у 2015 році можна буде розпочати системні зміни і вибори до місцевих рад провести вже на новій основі.

«Ця основа включатиме два закони, які ми пропонуватимемо прийняти парламенту: це закони «Про добровільне об’єднання громадян» і «Про співробітництво громадян», де буде передбачено можливість об’єднання громад за їхнім добровільним рішенням. Адже чим більша громада, тим більше вона має інструментів для свого розвитку. Другий запропонований механізм — взаємодія, співпраця, коли дві громади можуть укласти угоду і вирішити те чи інше питання, яке в їхній компетенції», — зауважив віце-прем’єр-міністр.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua