"Тут не були Ібра й Шева"

Ганна РОМАШКО
12 червня 2013

ВІДЛУННЯ ЄВРО-2012. Вечір одинадцятого червня минулого року шведська футбольна дружина та її палкі прихильники воліли б якнайшвидше забути: шведи відкрили рахунок, однак два м’ячі Андрія Шевченка  перекреслили їхні сподівання й подарували надію нам. Далі у Тре Крунур  була поразка від англійців, за яку зовсім не соромно, і нарешті омріяна перемога над французами. У підсумку — три очки, останнє місце в групі і повернення додому з гордо піднятими… рогами.

Кияни, які за півтора тижня звикли до доброзичливих скандинавів на столичних вулицях, із сумом проводжали їх додому. «Ми ще побачимося», — з такими словами висаджував у Борисполі своїх клієнтів знайомий таксист. І наче у дніпрову воду дивився.

Українці і шведи досі шкодують, що «відпустили» англійців і французів. Фото з сайту unn.com.ua

Жартівливий, однак символічний пам’ятник шведським уболівальникам з’явився за рік на Трухановому острові, де проживали в імпровізованому таборі скандинави. Днями пам’ятний знак відкрили Надзвичайний і Повноважний посол Швеції в Україні Стефан Гуллгрен та голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. Автори скульптури — творчий дует Костянтин Скретуцький  і Федір Баландін.

За допомогою  лише двох цифр — 1 і 2 — їм вдалося вразити шведів у саме серце. Пофарбована в кольори українського національного прапора скульптура означає не лише рік проведення чемпіонату, а й рахунок матчу Україна—Швеція. Також на острові встановили фігури футбольних бутсів з написом «Ibra» na «Sheva» на честь футбольних бомбардирів Златана Ібрагимовича та Андрія Шевченка. Вони хоч і не відвідали кемпінг тих червневих днів, та напевне часто гикали, бо їх згадували за кожним кухлем пива.

Два бутси — пара!

А  на честь місця, де відпочивали футбольні фанати, скульптори  запропонували  поставити футбольні ворота, де замість сітки повісили гамак. На урочистій церемонії відкриття пам’ятника були присутні також представники Асоціації футбольних уболівальників Швеції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua