Громада «Українська родина», яку в турецькому місті Анталія очолює Віта Михайлова, приймала поважних гостей — хлопчиків і дівчаток з прифронтових теренів Донеччини. Тут дітки з України зустрілися з учнями тутешньої суботньої школи української мови та літератури, побували не лише на відкритому уроці, а й відтак разом частувалися, мали екскурсію прекрасним курортним містом. І звісно ж, чимало спілкувалися,  розповіли співвітчизникам не лише про життя у зоні бойових дій, а й про власні бажання, прагнення, мрії.

Хлопчики та дівчатка з Донеччини в Анталії мали зустріч з Надзвичайним і Повноважним послом України в Турецькій Республіці Андрієм Сибігою. Фото автора

Зрештою, були серед дітей з України, які мали п’ятиденний відпочинок у Туреччині, також учасники громадської ініціативи, яка так і називається «Мрійники». Такий проект став втілювати фонд «Громадяни» Його представниця Марія Лемберг розповіла, як зародилася ця добра справа. Торік вирішили від хлопчиків і дівчаток з міст Красногорівка, Мар’їнка та інших прифронтових населених пунктів зібрати листи до Св. Миколая та Діда Мороза й дізнатися, що вони бажають-мріють отримати у подарунок. Листи-прохання надійшли, коли їх розпечатали аж захвилювалися — діти прагнули дарунків вартісних, дорогих. Завдяки щирим і небайдужим людям в Україні кошти все-таки вдалося зібрати та задовольнити дитячі побажання. Водночас стали гадати, як можуть дітей з так званих «сірої» та «червоної» зон залучати до добрих справ. Виник проект «Мрійники». Суть? Діти з усієї України збираються в команди й готують власне відео про місто, в якому мешкають, розповідають, чим воно особливе, як живе молодь, чим захоплюється. В рамках такого знайомства наприкінці зустрічі хлопці та дівчата створюють спільну мрію про Україну.

За чаєм і смачною піцою «Мрійники» розповідали ровесникам з громади «Українська родина» (м. Анталія) про власний проект, про життя у зоні воєнних дій, ділилися враженнями від відпочинку. На передньому плані — представник фонду «Громадяни» Марія Лемберг

«Мрійники» з міста Красногорівка репрезентували проект, показали своїм одноліткам та громаді «Українська родина» в Анталії власні відеороботи, зокрема, про рідне місто,  школу №1, яка першою постраждала при обстрілах Красногорівки, про плани на найближче майбутнє. Переглядав сюжети разом з усіма й Надзвичайний та Повноважний посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга. І був надзвичайно захоплений та вражений. «Ви — дуже світлі й позитивні, талановиті й сучасні», — щиро скаже Андрій Іванович авторам відеоматеріалів. — Упевнений, що ваша найзаповітніша мрія про єдину, мирну, квітучу Україну стане дійсністю».

Проект «Мрійники» й надалі збирає кошти на втілення бажань і прагнень хлопчиків і дівчаток з прифронтових населених пунктів Донецької області. Вдалося вже виконати мрії з понад 250 дитячих листів.

Юні мешканці м. Красногорівка Донецької області — учасники громадської ініціативи «Мрійники»